Вина и на втора инстанция за кораба „Илинден”, убил 15 българи

DenNews.bg
06.04.2012
размер на текста:

Второинстанционнен съд потвърди осъдителните присъди за потъването на кораба „Илинден”, когато в Охридското езеро загинаха 15 български туристи, информира БТА.
На 5 юли миналата година Основният съд в Охрид призна за виновни капитана на кораба Сотир Филевски и хърватският гражданин Бранко Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор.
Съдът в Битоля счита, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Така обаче той нарушил стабилността на "Илинден", като позволил на борда му да има 20 човека над допустимото.
Отново заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич. Задочно. Според съда и той подходил лекомислено, когато вършил работата си, но според съдебния състав експертът не е издал документ, ограничаващ броя на пасажерите.
Сега възможността, която остава пред страните по наказателното дело е да обжалват пред Върховния съд в Скопие.
Междувременно пред БТА роднини на оцелелите изразиха разочарование от решението на съда в Битоля и заявиха, че ще търсят правата си дори пред международни съдилища.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети