Сблъсъци в Атина след самоубийството на 77-год. мъж

dennews.bg
05.04.2012
размер на текста:

Сблъсъци последваха след показното самоубийство на 77-годишен мъж на площада пред парламента в гръцката столица Атина, съобщават световните медии.
Протести късно снощи са били организирани от група младежи на лобното място на самоубилия се мъж, а младежи са хвърляли бутилки със запалителна смес срещу полицията. При опита им да преминат загражденията на парламента, се е наложило да бъде употребена и сила от страна на органите на реда.
Все още офоциална информация за пострадали и брой на задържаните няма, но според местни телевизионни канали в ареста са двама души.
„Правителството унищожи у мен всяка надежда за оцеляване, не мога да постигна справедливост. Не намирам друг начин да се боря, освен да умра достойно преди да ми се наложи да ровя в боклука, з ада търся храна." Това гласи предсмъртното писмо, оставено от 77-годишния мъж, преди да тегли спусъка.
Статистиката сочи, че за последната 1 година самоубийствата в Гърция заради настъпилия срив в икономиката са нараснали с 25%.
Гръцкото правителство беше принудено да рязко да намали държавните разходи, включително заплатите и пенсиите, за да получи кредит от ЕС и МВФ и да избегне опасността от фалит на държавата.
Политици, сред които и премиерът Лукас Пападимос, изразиха съболезнования във връзка с трагичния инцидент.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети