НЗОК глоби 2-те дупнишки болници след 2-седмична проверка

Даниела Методиева
04.04.2012
размер на текста:

Глоби и за двете многопрофилни болници в Дупница- частната „Свети Иван Рилски- 2003” и общинската „Свети Иван Рилски” е наложила Националната здравно-осигурителна каса след приключване на продължилата 2 седмици поверка. Тя започна след изнесеното правителствено заседание на 21-и април в Кюстендил, когато изненадващо членове на НЗОК решиха да извършат проверка в областта и за целта избраха двете дупнишки болници. Сумите, с която ще бъдат санкционирани за установените нарушения са 11 000 лв. за общинската, и 5 000 лв. за частната болница.
Нарушенията, установени и двете болници, са свързани предимно за неизпълнение на изискванията за лечение на пациентите, залегнали в клиничните пътеки. Сред нарушенията са настаняване за лечение в болница на пациенти, които не се нуждаят от хоспитализация. Друго нарушение е лекуването на болни по една клинична пътека, при положение, че е трябвало да им се прилага друга клинична пътека. Сред нарушенията са установени и такива, свързани с неспазване на изисквания за долекуване. Така например пациент, болен от бронхопневмония и с проблеми в сърдечната област, не е бил консултиран с кардиолог.
Протоколите с установените нарушения вече са връчени на двамата управители д-р Ени Лефтеров и д-р Любомир Таушански, които имат право в 3-дневен срок да подадат своите възражение до НЗОК. Ако те не бъдат одобрени, ще им бъдат връчени и наказателните постановления, които управителите могат да обжалват вече в съда.
След приключването на проверката от НЗОК започва и втора- на Районната здравно-осигурителна каса в Кюстендил.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети