Борис Тадич хвърли оставка, сърбите избират властта с вот 2 в 1

DenNews.bg
04.04.2012
размер на текста:

Тадич помаха за "чао" с идеята да се завърне по-силен. Снимка: AP

Сърбите ще изберат нов президент и парламент с вот две в едно, след като държавният глава Борис Тадич подаде оставка. Решението на Тадич, чиито досегашен мандат бе втори, е не толкова изненадващо, колкото като част от предизборната игра и опита да засили позициите на своята Демократическа партия за парламентарните избори.
Очаква се днес или утре председателят на парламента на страната Славица Джукич-Деянович да обяви произвеждането на предсрочни президентски избори на 6 май, за когато са насрочени и парламентарните избори. Ако Тадич не бе подал оставка президентските избори трябваше да се проведат в края на годината. Като основни конкуренти на Тадич се очертават външният министър Ивица Дачич, от Социалистическата партия на Сърбия и лидерът на консервативната Сръбска прогресивна партия Томислав Николич. Сред потенциалните кандидати е и бившият министър-председател на Югославия Милан Панич.
Въпреки, че това е вторият мандат на Борис Тадич като президент, конституцията на страната му позволява да се кандидатира отново, тъй като през първия си мандат е бил държавен глава на несъществуващо вече държавно обединение – Сърбия и Черна гора, което се разпадна след референдум през 2006 г., уточняват световни медии.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети