Най-нещастните сме в Европа, гоним приза и в света

DenNews.bg
03.04.2012
размер на текста:

Ако често си мислите, че сте заобиколени от начумерени лица, а вместо реч чувате язвителни излияния, не се притеснявайте. Грешката не е във вас. Българите са най-нещастната нация в Европа. Не това обаче е новината, защото някак си е нормално да изглеждаме недоволни и тъжни до 40 пъти по-богатите скандинавци и значително по-уредените държави на Стария континент. Новината е, че в класацията за най-щастливите нации си правим компания в края на опашката с държави раздирани от военни и религиозни конфликти, глад и епидемии.
Това показва първият по рода си доклад World Happiness Report, който обхваща периода между 2005 г. и 2011 г. и бе огласен на конференция на ООН за щастието на нациите, започнала в понеделник.
Най-щастливата нация, според проучването, са датчаните. Следват Финландия, Норвегия и Холандия, Канада, Швейцария и Швеция.
България е почти на дъното със своето 147-о място сред 156 държави. Ние правим компания на Конго, Танзания, Хаити, Коморските острови, Бурунди, Сиера Леоне, Централната африканска република, Бенин и последната - Того.
Проучването е дело на базираният в САЩ Earth Institute (част от Колумбийския университет) и редактиран от директора на института Джефри Сакс, Ричард Леярд и Джон Хелиуел. Авторите са събрали данни от няколко световни социологически и икономически проучвания, както и информация от национални и международни анкети, пише dnevnik.bg.
Най-нещастните държави са и сред най-бедните. Хората в четирите най-щастливи имат доходи до 40 пъти по-високи от тези в най-нещастните, посочва докладът. Скандинавците живеят средно с 28 години по-дълго от гражданите на "нещастните" страни.
Авторите подчертават, че икономическият растеж и парите не са единственият определящ фактор.
Взети заедно, много по-важни са и такива неща като здравословното състояние, усещането за свобода, силните връзки в обществото и възможността да разчиташ на някого, стабилните семейства, доверието към управляващите, отсъствието на корупция.
В доклада е използван индекс с оценка от 0 до 10, като челните десет държави са постигнали показател от 7.2-7.8, докато последните (сред които и България) - под 4.
Сред заключенията на доклада са още:
- безработицата причинява също толкова нещастие като раздялата или загубата на близък човек; на работното място сигурността и добрите отношения носят повече удовлетворение от размера на заплатата и работното време
- когато хората се държат добре, това прави повечето в обществото щастливи
- в развитите държави жените са по-щастливи от мъжете, докато в бедните картината е по-скоро смесена
- хората се чувстват най-нещастни, когато са на средна възраст.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети