Пожар уби 12 души в Москва, федерални пречили на гасенето

DenNews.bg
03.04.2012
размер на текста:

Снимка: Reuters

12 имигранти от бившите съветски републики са загинали при пожар в сградата на базар в Москва.
Все още не е ясно каква е причината за пожара, но огнената стихия е хванала в капан мъжете, които са спели в изолирано метално помещение в сградата на базар "Качаловски".
Паралелно с официалното разследване, което вече тече, в Twitter е публикуван запис, от който става ясно, че Федералната служба за охрана (ФСО) на Русия се е опитала да забрани гасенето на пожара в небостъргача от комплекса "Москва Сити".
Разговорите между пилот на хеликоптер и диспечер на руското министерство на извънредните ситуации (МЧС) е бил прихванат и качен в социалната мрежа от потребителя @ruradioscanner.
От 01:55 диспечерът казва на пилота, че ФСО му препоръчва "да спре мисията" и "да се върне". Въпреки това пилотът е продължил да лети към вътрешността на Москва и е пристигнал на мястото на пожара, пише dnevnik.bg.
"Нали ви казах, има забрана за работа, кой ви позволи да пристигнете в района", пита диспечерът. "Имам информация от наземни източници, че ФСО ви забранява да работите."
След известно време (изглежда не целият разговор е бил прихванат) диспечерът се съгласява хеликоптерът да загаси пожара: "Работете засега и не прекъсвайте връзката с мен."

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети