В ЕС най-малко за час плащат в България

dennews.bg
25.04.2012
размер на текста:

Най-ниските почасови разходи за труд в рамките на ЕС са отчетени в България - 3,5 евро, и Румъния - 4,2 евро, сочи последно проучване на Евростат, цитирана от news.bg.

Данни на националната статистика за 2010 г. потвърждават тази класация.

Според публикуваните в НСИ разчети за 2010 г. усреднените разходи на работодателя за труд за един отработен час са 7 лв. за наетите лица в обществения сектор и 5,13 лв. - в частния сектор.

От икономическите дейности най-добре са заплатени хората, заети в производството и разпределението на

топлинна и електрическа енергия - по 18 лв. на час

Работещите в добивната промишленост получават по 16 лв. на час, служителите във финансовия и застрахователен сектор - по 13 лв., а в транспорта и съобщенията - по 8 лв., сочат данните на НСИ.


Според статистиката най-ниско у нас са заплатени служителите в административния и спомагателен сектор - по 2,72 лв. на час.

Заетите в хотелския и ресторантьорския бизнес са оценени по 5 лв. на час, а в здравеопазването и социалните дейности - по 6 лв.

Служителите в сферата на образованието получават по 6,50 лв. на час, в държавното управление - по 7,86 лв., а в областта на културата, спорта и развлеченията - по 4,89 лв.

В дъното на европейската класация на почасовите разходи за труд освен България и Румъния се нареждат още Литва - 5,5 евро на час, и Латвия - 5,9 евро на час, показва проучването на Евростат.

През 2011 г. най-високи почасови разходи за труд

са отчетени в Белгия - 39,3 евро на час, Дания - 38,6 евро, Франция - 34,2 евро, Люксембург - 33,7 евро, Холандия - 31,1 евро, и Германия - 30,1 евро на час.

Тези предварителни оценки за почасовите разходи на труд в ЕС обхващат предприятия с пове
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети