2 200 лв. са нужни за издръжка на 4- членно семейство в България

dennews.bg
20.04.2012
размер на текста:

 Общата сума на издръжката на 4-членно семейство в България трябва да бъде 547,40 лв. на човек, което прави приблизително 2 200 лв.
Това съобщи по-рано днес директорът на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ Любен Томевв ефира на БНР.
Бедността пък се била закрепила на твърдо на 23%, отчита още синдикалното проучване. „Основните фактори, които влияят върху нарастването на издръжката на живот, са новите акцизи върху природния газ за стопански нужди, поскъпването на петрола в световен мащаб, увеличението на цената на природния газ и разбира се, цените на хранителните стоки, които също бележат значителен ръст от 2,6% през първото тримесечие", обясни Томев.
Той изрази притеснението си за това, че едно от сериозните пера в домакинските бюджети - за осветление, отопление и енергия са поскъпнали със 7% на годишна база.
Освен това с 9,1% са скочили цените на бензин, моторни и смазочни масла само за тримесечието.
„При бензина това е 12,7% само за 3 месеца, дизеловото гориво - със 7,2%. Всичко това са разходи, които са второто по значимост перо след хранителните стоки в домакинските бюджети", поясни директорът на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ и допълни: „Това е притеснителното, защото в условия на криза имаме такава сравнително висока инфлация и то цени на стоки и услуги, които касаят средните и дори и бедните българи. Ако погледнем в годишен разрез - през 2011 г. в следствие точно на тези неблагоприятни тенденции, общият доход на едно лице от домакинство е спаднал в реален израз с 0,9% спрямо 2010 г., средната пенсия е намалила покупателната си способност с 3,1%, минималната пенсия - с 4%.
Единствено минималната работна заплата запазва покупателната си способност и то благодарение на увеличението от 1 септември миналата година, посочи още Томев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети