Арести и размирици след петорното убийство в Скопие

DenNews.bg
17.04.2012
размер на текста:

Снимка: Reuters

Масови арести, но не на заподозрени за убийството на петима души в четвъртък, а на демонстранти искащи мерки за разкриване на престъплението, напълниха арестите в Скопие вчера.
Над 1000 македонци, предимно младежи, излязоха на протест, чиито организатори все още не са установени.
Тълпата скандираше обидни думи срещу етническите албанци и хвърляше камъни срещу полицията. При сблъсъците има ранени полицаи, случайни граждани, както и журналисти. Все още не е ясно кой стои зад протеста. От МВР съобщиха, че има счупени прозорци от сградата на Министерския съвет, информира БГНЕС.
Александър Начевски, Цветанчо Ацевски, Кире Тричковски и Филип Славковски на възраст между 18 и 20 години от село Радишани бяха открити убити от рибари край язовира Железара в село Смилковци. 45-годишният Борче Стефковски, от съседното село Црешово, бе намерен убит недалеч от застреляните младежи. Предполага се, че той е станал очевидец на убийството и поради тази причина е бил ликвидиран.
Напрежението в Македония нарастна рязко след тежкото престъпление, а медиите насочиха омразата към етническите албанци, след като тиражираха версията, че извършителите най-вероятно са такива. В днешния си брой вестник "Новости" твърди, че "убийците са избягали в Косово". Изданието пише и още, че имало "и един оцелял по чудо по време на убийството". Сръбският вътрешен министър Ивица Дачич, известен с крайните си изказвания, веднага предложи помощ на Скопие "за разкриване на престъпниците".
Премиерът на Косово Хашим Тачи изрази съболезнования на близките и обеща да запази добрите отношения между Косово и Македония.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети