Полицаите в Кюстендилско първенци по „ловене” на крадени коли, но закъсват с домовите кражби

dennews.bg
12.04.2012
размер на текста:

Полицаите в област Кюстендил са първенци в страната по откриване на луксозни автомобили с подправени идентификационни номера. Това става ясно от годишния отчет, представен днес от директора на ОД на МВР в Кюстендил комисар Георги Джоглев.
За миналата година задържани са общо 80 скъпи автомобила с установени интервенции по рамата, като в последствие бяха доказвани съвместно с линия “Кражби на МПС” и “НТЛ” техния произход и начин на придобиване от последните им собственици.
Постигнати са добри резултати и в разкриване и документиране на крадени коли в автокъщи. Като един от успехите е посочен откриването при специализирана полицейска акция в село Големо село на часто от 4 противозаконно отнети коли- 3 БМВ и 1 Мини Купър.
В доклада се посочват освен постигнатите през годината много добри резултати в откриването на луксозни автомобили с подправени идентификационни номера на МПС, а вече и в разкриване и документиране на крадени коли в автокъщи.
Широко се прилага екипният принцип на работа на оперативни работници с разследващ полицай, а в определени случаи и с прокурор на етап оперативна разработка с цел по-добра насоченост при събиране на доказателства за разследването – резултатът е установяване и задържане на гастрольори на наша територия, извършващи измами и кражби.Включването на полицейски органи в разследването доведе до по-ефективно водене на досъдебното производство, се отчита в годишния доклад на Областната дирекция на полицията в Кюстендил, сочи анализът.
Констатираните в анализа слабости и негативни тенденции са завишеният брой домови кражби и все още ниската им разкриваемост, отразяващи се пряко върху битието на обикновения гражданин, са сигнал за по-активна работа през настоящата година на целия личен състав на дирекцията по противодействието и овладяване на криминогенните фактори, за по-успешни резултати в борбата с престъпността, става ясно още от доклата на комисар Джоглев.
Въпреки, че престъпленията против собствеността показват минимално снижение, в абсолютен размер обаче нарастват домовите кражби. За някои от домовите кражби, особено в Кюстендил и Дупница, същите са със значими щети за потърпевшите, като в болшинството от случаите обектите на посегателства са предварително подбрани и проучени.

 

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети