Съветниците в Кочериново разсърдиха кмета с мерак за финансов контрол

Десислава Панайотова-Янкова
07.03.2012
размер на текста:

ОбС-шефът Янакиев на няколко пъти пропусна, че някои гласувания са поименни, въпреки че беше отбелязано по докладните му. Снимка: dennews.bg

Общински съветници в Кочериново разлютиха градоначалника Иван Минков с опита си да му наложат финансов контрол, като изискаха представянето на фактури и платежни нареждания за разходването на средствата за капиталови разходи през 2011 г. Това се случи на вчерашната сесия при разглеждането на докладната за актуализация на поименния списък за капиталовите разходи. Предложението докладната да не бъде приемана, докато Минков не представи счетоводните документи, дойде от председателя на бюджетната комисия към ОбС Даниела Календерска от ГЕРБ.
На думите й обаче кметът отговори, че не ОбС е органът, в чиито правомощия е финансовата проверка. „Всички капиталови разходи са извършени с обществени поръчки. Процедурите са проверени от Сметната палата и не са установени нарушения, така че не е нужно да се отчитам с фактури пред ОбС. Още повече, че актуализацията на поименния списък е нещо напълно нормално. Защото в началото на годината се приемат едни обекти, но в течение на времето, дали заради аварии, дали заради възникнала потребност, може да се наложи изграждането на инфраструктура и обекти, които не са предвидени”, обясни Минков.
Ситуацията се превърна истински куриоз, след като след сериозността на предложението си съветниците не се объркаха в процедурата на гласуване, която е основна част от задълженията и работата им.
Съветниците дадоха гласа си по процедурата без поименно гласуване, а председателят на местния парламент Румен Янакиев обяви, че докладната не е приета с трима „за” и 7 „въздържали се”. И решението щеше да бъде записано така, ако от място бившият ОбС-шеф и настоящ главен експерт по управление на собствеността в общинската администрация Стоян Банчев не се беше намесил. Именно той подсети настоящият председател и съветници, че гласуването трябва да се извърши поименно. След забележката му и проверка в посочените от него алинеи и точки на закона, беше проведено второ гласуване, вече поименно. Тъй като обаче при него се оказа, че има четири гласа „за” Янакиев проведе и второ „защото се получи някакво разминаване”. При второто поименно гласуване се оказа, че актуализацията на поименния списък подкрепят Георги Ценев, Босилка Шилегарска, Василка Вонидова и Георги Радков. Така или иначе обаче докладната не беше приета с четирима „за” и шестима „въздържали се”.
Всъщност докладната трябваше да актуализира цифрите на похарчените за капиталови разходи средства за изминалата година от 350 000 лв. при заложени 327 000 лв.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети