Блокаж на апарат погубил пациентка в „Пирогов”

DenNews.bg
05.03.2012
размер на текста:

Блокаж на апаратурата е причинил смъртта на на 32-годишната Галина Мигохосян-Николова, която почина на 29 февруари в "Пирогов" след операция от апендицит.
Техническият проблем довел до разкъсване на артерия, обясни на специална пресконференция доц. Христо Цеков, началник на Трета хирургия в лечебното заведение.
Пациентката е отишла в "Пирогов" с болки в корема на 26 февруари. След преглед й е предложено да й се направи операция от апендицит. Жената обаче отказала и напуснала болницата.
24 часа по-късно, на 27 февруари, отново посещава "Пирогов" със същите оплаквания и се съгласява да й бъде направена операцията.
Поради определени показания най-напред й е извършена лапароскопия. Именно при тази процедура заради блокаж на системата, прибираща острието на скалпела, се получава разкъсване на артерия в коремната кухина.
Незабавно е направена операция за зашиването на артерията, по време на която е отстранен и апендицитът, уточни доц. Цеков. Разкъсването е зашито, но кръвозагубата е повече от литър.
Няколко часа по-късно се налага нова операция, тъй като лекарите отчитат, че поради повишаване на кръвното налягане в резултат на тромбоза на долните крайници, мястото на зашитата артерия пропуска кръв, а конците са се скъсали.
По думите на доц. Цеков ситуацията е била овладяна, но 48 часа след хоспитализацията възможностите за повлияване са се изчерпали. След настъпване на полиорганна недостатъчност се е стигнало до смъртта на пациентката.
Според д-р Милан Миланов, началник на анестезиологичното отделение в болницата, това е нещастен случай.
Апаратурата, с която е извършена лапароскопията, е преминала профилактичен технически преглед преди 20 дни, увери той.
По думите му подобен случай в "Пирогов" е имало преди 7-8 години, но не е настъпила смърт.
Не е укривана документация и информация от близките на починалата, уточни проф. Миланов.
По случая е образувано досъдебно производство, а разследващите органи са разпоредили аутопсията да бъде извършена в Александровска болница.
Починалата 32-годишна Галина Мигохосян-Николова е снаха на зам.-председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев. Жалбата е подадена от мъжа й Атанас Николов, който пък е служител в администрацията на МВР, пише dnes.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети