Арестуваха човек на Ковачки в Сърбия, укривал ДДС

DenNews.bg
05.03.2012
размер на текста:

Български бизнесмен, свързан с енергийния бос Христо Ковачки, ще лежи 30 дни в сръбския арест по обвинения в икономически престъпления, сред които и укриване на ДДС, информира btvnews.bg.
Арестуваният Антон Валуев е директор на компанията „Нова Сърбиянка”, собственост на софийската „Медиа свят”, зад която стои Ковачки, който е обвиняем за икономически престъпления у нас.
Заводът за хранителни продукти „Сърбиянка” във Валево, в момент на финансова нестабилност през 2007 г. е купен от българите, които плащат около 4 милиона евро - цена с няколко пъти по-висока от първоначалната.
Сделката е сключена, въпреки че представители на сръбската стопанска камара в София неколкократно предупреждават, че „Медия свят“ не е включена в нито едно издание на каталога на българските фирми.
Като официален купувач на „Сърбиянка“ се сочи завод за сокове в Плевен, какъвто под използваното име няма. Покупката е част от инвазията на Ковачки в Сърбия.
Хората във Валево се надяват на чудо, а българите сменят името на „Нова Сърбиянка“ и дават нови надежди - да бъдат пуснати в действие всички налични мощности. Първоначално работата потръгва. Реализирана е печалба от около един милион евро от износ. Работниците са увеличени два пъти, планират се нови инвестиции.
В началото на 2008 година обаче колелото се завърта на обратно. Ръководството се отказва от изкупуването на сливи, къпини и малини и се насочва към производството на картофи за бланширане. Фирмата губи сигурния си пазар, а служителите започват да получават заплати все по-рядко.
Черешката на тортата е новината за ареста на Христо Ковачки в България, обвинен във финансови престъпления. Всички договори на бизнесмена за приватизация в Сърбия бяха разтрогнати, освен този за завода „Нова Сърбиянка”
Вестник ”Вечерне новости” коментира, че „Нова Сърбиянка” е фалирала през 2010 година, като е оставила много дългове. Фабриката в момента има 70 служители, които не са взимали заплата с месеци.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети