45 милиона руснаци счупиха маската на Путин, разплакаха го

DenNews.bg
05.03.2012
размер на текста:

Владимир Путин показа за пъри път каквато и да било емоция. Снимка: AP

Около 64% или 45 милиона руснаците са подкрепили Владимир Путин за нов президентски мандат, става ясно от изборните протоколи, обработени на 99% до тази сутрин.
Премиерът сменя служебния си адрес още на първи тур, който се проведе вчера. Над 100 000 руснаци излязоха на площада в Москва за да отпразнуват победата на Путин късно снощи, той пък първи път показа някаква емоция на леденото си лице. Тв камери хванаха новоизбрания президент с насълзени очи, докато множеството го поздравяваше, а до него беше досегашният президент Дмитри Медведев, който пък почти 100% ще заеме премиерския пост.
„Ние победихме чисто, благодарение на вас. Аз благодаря на всички, които казаха "Да!" на Велика Русия. Аз ви обещах да победим и ние победихме!", заяви Путин на митинга на победата.
Втори в изборите за президент е кандидатът на компартията Генадий Зюганов със 17,07%, а трети е самопредложилият се милиардер Михаил Прохоров – 7,18 процента. Националистът Владимир Жириновский има 6,29%, а социалдемократът Сергей Миронов събира 3,76 процента.
Жириновски и Миронов поздравиха Путин по телефона, но очаквано Генади Зюганов заяви пред журналисти, че не признава изборите за честни и справедливи. Лидерът на комунистите уточни, че за него честни са онези избори, по време на които има диалог на властта с опозицията. Той припомни, че Владимир Путин отказа дебат с опозиционните кандидати. Според Зюганов чиновническият апарат на тези избори е работил за един кандидат.
На три пресконференции в Москва представители на международните наблюдатели заявиха, че не са констатирани значителни нарушения по време на изборите. В същото време опозиционни групи и неправителствени организации съобщиха за 3000 нарушения, информира РИА "Новости", цитирана от БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети