Голямото чистене на Франция след Мерах продължава, 20 в ареста

DenNews.bg
30.03.2012
размер на текста:

Голямото чистене на Франция, след най-големите терористични нападения от 90-те години насам, които алжирецът Мохамед Мерах извърши, продължава.
В Тулуза в югозападната част на страната и Нант и Льо Ман в Западна Франция, бяха арестувани близо 20 души, смятани за членове на радикални екстремистки кръгове, предаде Ройтерс.
Сред арестуваните в Нант има членове на местна ислямистка групировка, известна като "Форсан Ализа" (Рицари на гордостта), която бе забранена през януари със заповед на министъра на вътрешните работи Клод Геан по подозрения, че пропагандира сред симпатизантите си методите на въоръжената борба за установяване на ислямски режим във Франция, пише dnes.bg.
Арестите са били извършени от елитното звено на френската полиция за борба с тероризма, известно като "Рейд". Именно негови служители участваха в ареста на Мохамед Мерах, който беше застрелян на 22 март. Няколко дни преди това той уби трима френски войници, един равин и три деца.
Властите не сочат точната причина за днешните арести, но те са в следствие на заканата на главния прокурор на Париж Франсоа Молин, че следствието по делото за извършените от Мерах убийства в Тулуза трябва да доведе до разкриването на всички съучастници. Освен това властта има амбицията да разбие всички ислямистки организации на своя територия.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети