ОбС в Бобошево вдигна двойно наемите на земеделските земи, производители ще се жалят на областния управител

Даниела Методиева
29.03.2012
размер на текста:

Земеделските земи в Бобошево частна и публична общинска вече ще бъдат с двойни по-високи цени при отдаване под наем. Това решение бе взето на днешната сесия на местния парламент и предизвика гневните реакции на земеделци, които обявиха, че няма да ползват общинските имоти и дори ще обжалват решението пред областния упавител. Своето несъгласие производителите мотивираха с факта, че при държавна субсидия от 24 лв. за декар на земя 4-а категория, която преобладава в общината, те трябва да плащат наем от 16 лв., досега той беше 98 лв.

Димитър Кочев реагира остро и обяви, че няма да ползва земеделските земи на общината


"Видяхте, че малко се поразработиха и разораха пущинаците от нас и сега решихте да вдигате наемите. Защо не се допитахте до други общини, преди да определите цените. В община Бобов дол, където земите също са 4-а категория, наемът е 5 лв. за декар, в Невестино е 3 лв. Ако не сте наясно, звънкайте един телефон, защото догодина вместо да вземете малко от нас, няма да вземете нищо. Защото ние ще се откажем да ползваме общински земи и ще се ориентираме към частните собственици", реагира Димитър Кочев от село Блажиево. В негова подкрепа скочи и кметът на село Усойка Красимир Николов, който също е земеделски производител от години. Според него не е редно за общинските паснища да се искат едва 5 лв. годишен наем за декар, при положение, че държавата отпуска ца животновъдите същите субсидии, както на зедеделците.
Според Димитър Кочев причината да не бъдат подписвани договори със земеделски производители за наемите на общински земи е именно изчакването на това решение. Въпреки, че те са дали заявления в общината още на 1-и октомври за ползването им.
На днешната сесия на местния парламент в Бобошево бяха прегласувани олщо 5 докладни за отдаване под наем на земеделски земи, след като решенията бяха върнати за доразглеждане от областния управител. Тези докладни бяха свързани със сключването на договори със земеделски производители, които са засели общински земи, без да имат сключени договори с общината. Според съветниците в Бобошево това може да се поправи и със сключване на договори със задна дата, но пък от друга страна противоречи с разпоредба в Закона за стопанисване и ползване на земеделските земи, където е уредено неправомерното им ползване . Според него в подобни случаи е редно земеделският производител първо да плати глоба в 3-кратен размер на наема на базата на сключени преди години договори.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети