Вадят тялото на Саддам от гроба, привличал много поклонници

DenNews.bg
29.03.2012
размер на текста:

Тленните останки на убитият за военни престъпления диктатор на Ирак Саддам Хюсеин ще бъде извадени от гроба край Тикрит и преместени на тайно място. Крайната мярка се предприема за прекратяване на масовите поклонения, които не спират от момента на погребението му, съобщи телевизия Ал Арабия, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Идеята е на министерството на вътрешните работи, но не може да бъде изпълнена, докато роднините на Саддам не дадат съгласието си. А за момента изглед за това няма, тъй като те дори са готови да обжалват препогребването на диктатора.
Властите се опасяват от нарастващата популярност на Хюсейн, понеже с годините посетителите на гроба му се увеличават. Още през януари на гробището в Удж бяха разположени полицаи, които под заплаха с арест забраняват на хората да посещават гроба на Саддам. Две години по-рано правителството забрани и достъпа на официални делегации.
Саддам Хюсейн бе екзекутиран на 30 декември 2006 г. за престъпления срещу човечеството. Екзекуцията бе извършена на първия ден от най-важния арабски празник Ид ал Адха (празник на жертвоприношението), което противоречи на всички ислямски норми и традиции, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети