Разбиха група прала пари, скрила 5 млн. лв. от данъци

DenNews.bg
28.03.2012
размер на текста:

Групата си направила фалшиви печати на НАП. Снимка: Пресцентър МВР

Престъпна група, занимавала се с пране на пари и укриване на данъци в особено големи размери е разбита при специализирана операция, в която са участвали служители от ГДБОП, ДАНС и НАП.
Установените щети за държавния бюджет възлизат на около 5 000 000 лева.
Акцията е проведена на територията на София и Своге под ръководството на Специализираната прокуратура. Установено е, че групата е изградила престъпната схема от създадени юридически лица, които увеличавали неправомерно финансовото си състояние и нанасяли щети в особено големи размери на държавния бюджет. Престъпната група изградила мрежа от фирми „бушони“, които извършвали фиктивна търговска дейност, с цел избягване плащането на данъци от реално работещи дружества - собственост на участниците в схемата. Последващото „изпиране“ и легализиране на придобитите по престъпен начин средства се извършвало чрез реално работещи юридически лица, контролирани от престъпната група. Организаторът имал две счетоводни къщи, като използвал част от фирмите - негови клиенти, за да изгради престъпната схема. Използваните юридически лица декларирали фиктивни покупки и продажби помежду си, като по този начин продавачите натрупвали данъчни задължения, а купувачите са ги приспадали. В момент, в който натрупаните задължения достигали големи размери, собствеността на юридическите лица била прехвърляна на лица от ромски произход с цел да не могат да се възстановят плащанията към бюджета.
В хода на акцията са извършения претърсвания на 15 жилища и офиси на територията на София и Своге. Иззети са компютърни конфигурации, оптични носители на информация, фискални устройства и голямо количество счетоводни документи. В хода на процесуално-следствените действия са намерени около 400 бойни патрона, 60 000 лева, фалшиви печати на НАП, митница-София, банкови институции и печати на фирмите „бушони“. Седем са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Образувано е досъдебно производство. Действията по разследването продължават.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети