Дупница част от новия пейзаж на Google Maps, чудноватата кола на компанията вече заснема града

Десислава Панайотова-Янкова
27.03.2012
размер на текста:

Снимка: dennews.bg

Една от чудноватите коли на Google Maps, които са в България за да заснемат част от градовете у нас е вече в Дупница. Кампанията по заснемането на българските градове започна в средата на февруари, а целта й е да се съберат изображения в нашата страна за подобряване на функцията Street View в Google Maps.
Екипът ни завари шарената кола на компанията на улица „Цар Иван Шишман” в града. На стреснатия поглед на шофьора, който се бореше с дупките по улицата отвръщаха не по-малко стреснатите погледи на дупничани, които се чудеха що за автомобил минава по иначе спокойния им квартал.
Колата на Google Maps наистина привлича погледите с чудноватото съоръжение на покрива, което всъщност е камерата, която ще заснеме подробно пейзажа у нас.
А ако не знаете какво е Street View ще ви припомним, че това е доста популярна функция на Google Maps, която вече е достъпна в повече от 30 страни по целия свят. Тя позволява на потребителите да изследват виртуално и да навигират из кварталите чрез панорамни изображения от нивото на улицата. В райони, където Street View е на разположение, можете да получите достъп до изображения на нивото на улицата, чрез приближаване до най-ниското ниво на Google Maps, или чрез плъзгане на оранжевата "Pegman" икона на лявата страна на картата, върху осветена в син цвят улица. Можете да проверите ресторант преди пристигането си, да направите планове за пътуване, да си уговорите място за среща, и дори да получите помощ за домашното по география. Хората, които си търсят жилище могат да спестят време, чрез проучване на имоти и околностите предварително, а също и да огледат начините за достигане до там с кола. Можете също така лесно да проверите точното местоположение и външен вид на хотела, както и околностите, където възнамерявате да прекарате своята почивка.
Как ще изглежда виртуална Дупница и България ще разберем едва след няколко месеца, след като заснемането приключи и данните се обработят.
А ако сте притеснени, че може да излезете зле на снимката, то знайте, че нямате повод за това. От компанията обещават, че ще вземат всички мерки за защита на неприкосновеността на личния живот на хората, които могат случайно да попаднат в кадър. Както при всички Street View изображения, преди публикуването Google ще замъгли лицата и регистрационните номера на всички изображения, за да защити личния живот на хората. След като изображенията са на разположение, хората ще могат да докладват кадри за отстраняване, чрез натискане на бутона "рапортуване на проблем" в долния ляв ъгъл на изображението. От тук те ще бъдат препратени да попълват кратък формуляр, в който показват точния кадър, който да бъде премахнат, уточнява сайтът pcworld.bg.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети