Афганистанец в униформа застреля двама британски войници

dennews.bg
26.03.2012
размер на текста:

 Афганистанец във военна униформа застреля двама британски войници в натовска база в южен Афганистан, съобщи АП, цитирана от news.bg.
От НАТО съобщиха, че мъж, който е носел aфганистанска униформа, е насочил оръжието си към международните войници. Коалиционните сили веднага отвърнали със стрелба.
„Стрелецът е убит", каза говорителят от НАТО майор Джейсън Вагонер. Той отказа да предостави допълнително информация.
Възможно е убиецът да е бунтовник, който е използвал афганистанска униформа, за да влезе във военната база и да се доближи до поставените му цели. Военните униформи могат лесно да се намерят в страната.
Официално лице от западните сили, пожелало анонимност, съобщи, че стрелбата е била в базата на НАТО в Лашкар Гах, провинция Хелманд.
Базата в Лашкар Гах се управлява предимно от британци. Британското министерство на отбраната е информирано за инцидента, но отказва да предостави информация и да потвърди, че убитите войници са британци.
От 2007 година насам е имало 45 атаки от афганистански войници срещу техни колеги от НАТО в Афганистан. Повече от75% от тези атаки са извършени през последните две години, според данни на Пентагона.
Същевременно стана ясно, че атентатор-самоубиец е атакувалнатовски конвой в района на Шора в провинция Урузган, която е на 370 километра от столицата Кабул. Ранени са четирима души, включително трима войници от чуждестранните сили, съобщи полицията.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети