Металурзи започват блокади в Кърджали за неизплатени заплати

DenNews.bg
26.03.2012
размер на текста:

Работници от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали блокираха днес пътя за Хасково за 30 минути като загрявка за бъдещи протести, с които заплашват, ако собственикът Валентин Захариев не изплати заплатите им и не обезпечи възстановяването на дейността на завода.
На днешният протест спонтанно излязоха около 150 работници. За утре обаче се предвижда пътят отново да бъде затворен – този път за един час. Ако исканията на протестиращите не бъдат удовлетворени в най-кратки срокове, предстоят други синдикално-граждански действия, съобщават от КНСБ.
По-рано пред bTV енергийният министър Делян Добрев обеща да говори с банките-кредитори за смяна на мениджмънта на предприятието.
Очаква се той да отиде днес в града, за да се запознае на място със ситуацията около протестиращите металурзи, които не са получавали заплати от месеци, информира btvnews.bg.
"Банките могат да поискат смяна на мениджмънта и да назначат нов, за да се стабилизира дружеството и да започнат да се плащат заплатите", заяви Делян Добрев, като подчерта, че държавата не е страна по спора.
По думите на министъра смяната на ръководството е важна, за да не стане така, че работниците сега да получат пари, а след месец да са в същото положение.
"Дейността на г-н Захариев трябва да се провери внимателно от НАП и другите разследващи органи", допълни Добрев.
Според металурзите преди да бъде взет на концесия от Валентин Захариев, заводът е работил много добре. Сега освен нередовното заплащане, хората недоволстват и от условията на труд. Протестиращите настояват инспекцията по труда да провери завода.
Захариев дължи общо под милион на работниците. Повечето от металурзите работят за между 400 и 500 лева на месец.
Междувременно стана ясно, че днес новият собственик на "Горубсо-Мадан" ще влезе формално във владение на мините. Това ще стане с прехвърляне на акциите на дружеството.
Днес ще започне и снабдяването на работниците с необходимото за безопасен труд, пише vesti.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети