Далавери за милиони с храната на затворниците разкрива бивш доставчик

dennews.bg
22.03.2012
размер на текста:

 5-6 милиона лева повече харчи държавата за хранене на затворниците през следващите две години, алармираха представители на хранителната индустрия на пресконференция в София прес, информира news.bg.
Те поясниха, че затворите завишават необосновано в пъти количествата продукти, както договорите за доставка на хранителни продукти за следващите две годни, минали през Стоковата борса.
Това по думите на Ивайло Пандов, който е управител на фирма, снабдявала през последните 3 години затворите с хранителни продукти, било заобикаляне на регламентираната в Закона за обществените поръчки открита процедура и за първи път се случва.
Той съобщи, че две фирми, спечелили поръчката през Борсата принадлежали на едно лице, те били регистрирани 11 дни преди обявяването на сделката на борсата и няма ли нищо общо с хранителната индустрия и че бързо двете фирми били продадени - едната за 1 лев, другата за 5 хиляди лева.
Пандов изрази опасения, че парите ще бъдат усвоени от фирми, които най-вярно ще влезнат в сивия сектор. Той уточни, че предметът на сделката през Борсата е снабдяване на затворите с пилешко месо, трупно месо, захар, ориз, олио, брашно.

Той посочи, че това снабдяване за 2010 и 2011 година струвало 19,02 милиона лева и че според неговите изчисления със сделката през Борсата държавата ще похарчи пред следващите две години за храна за затворите около 23,93 милиона лева.
Пандов е категоричен, че очертаващата се разлика от около 5 милиона лева ще бъде абсолютно необоснован разход на държавата. По мнението му продуктите за затворниците ще бъдат от внос.
Той подчерта, че преди са се предоставяли продукти произведени в България и по този начин се е поддържало местното производство. „С разпокъсването на поръчката парите, които плаща държавата ще отидат в хора, които се занимават с контрабанда и не ги интересуват работни места", предположи Пандов.
Преди в самото обявяване на обществените поръчки е имало изисквания за доказване на собствено производство, тъй като държавата толерираше собственото производство, изтъкна Пандов и съобщи още, че е имало три страници изисквания за контрол, а сега според договора през Борсата няма такива изисквания.
„Освен това при сделката през Борсата държавата депозира 1% от стойността на сделката, а по сделките по Закона за обществените поръчки е точно обратното - ние даваме гаранция", добави Пандов.
Той подчерта и че очакванията, че сделка през Стоковата борса ще доведе до по-ниски цени не само, че не се оправдават, но и водят до безсмислено оскъпяване и посочи като причина завишаването на количествата на продуктите и то в пъти спрямо средните нива на доставки за 2011 година.
Пандов и негови колеги от хранителната индустрия представиха данни с фрапантни разлики в заявяваните от затворите количества. Например затворът в Белене заявил за 2 години - 2011-2012 - 40 хиляди кебапчета и кюфтета, а за 2012 и 2013 година 80 хиляди.
Заявеното от бургаския затвор мляко преди било за 6 тона, а за следващия двугодишен период - за 20 тона, заявените яйца също са почти двойно по-голямо количество.
Великотърновският затвор преди не е заявявал доставки на прясно мляко, а за следващите две години заявил 10 хиляди литра. Производителите посочиха и случаи на заявени двойно по-големи количества наденици. В пъти по-голямо количество оцет, риба и други.
Според доставчиците завишаването на количествата не е за презапасяване, тъй като много от продуктите са с малка трайност.
Затова те предположили, че целта може да е евентуална препродажба и провели експеримент като умишлено сложили етикети на стоките, доставени за затворите, след което били открити малки опаковки мед от доставените за затворите да се предлагат в хотелите all-инклузив по морето.
Пандов съобщи, че е уведомил министъра на правосъдието и че част от стоката за затворите е отишла там. Той каза още, че е депозирал 31 писма в министерство на правосъдието, с които сигнализирал за завишаваните количества, но не получил нито един отговор и нито една среща.
Пандев съобщи още, че доставчиците имат право само да сезират Комисията за защита на конкуренцията и че по отношения на количествата на заявяваните стоки съдът не може да се произнесе. Проблемът според него е, че няма количествени разчети, бюджети и няма контрол.
Той каза още, че от Дирекцията за изпълнение на наказанията каза ли за завишените количества на хранителните продукти, че вероятно била допусната техническа грешка. Но такива грешки има във всички затвори, подчерта Пандов.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети