Запалени стърнища унищожават горите в Кюстендилско

dennews.bg
22.03.2012
размер на текста:

 13 пожара са гасени от екипи на РСПБЗН в Кюстендилска област вчера, 12 от тях са причинени поради небрежно боравене с открит огън, информират от Пресцентъра на Областната дирекция на полицията в Кюстендил.
Пожарът в землището на с. Усойка е обхванал територия от 80 дка сухи треви и храсти, изгорели са 15 дка широколистна и 10 дка иглолистна гора. Той е бил локализиран около полунощ, осигурено е дежурство от екип на РСПБЗН – Дупница и високопроходим автомобил на Горско стопанство Дупница.
През последните дни е факт увеличаването на пожарите, предизвикани от изгаряния на сухи треви с цел почистване и последващо изораване на земеделските земи. Само за територията, обслужвана от РСПБЗН – Кюстендил, са нанесени щети в 2000 дка земеделски земи и 100 дка горски фонд. Сухата растителност способства за бързото разпространение на пожара и преминаването му в горски или овощни насаждения, което е сериозен не само икономически и социален, но и екологичен проблем. Имайки предвид това, РСПБЗН – Кюстендил напомня на гражданите за абсолутната законова забрана за изгаряне на растителни отпадъци в земеделските земи!
Напомняме:
- Не палете огън на открито във ветровито време. Та е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващкане на значими площи.
- В дворовете палете огън само ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни материали за гасене.
- Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.
- Не оставяйте запаления огън без наблюдение.
Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти. Запаленият огън в сухи треви лесно може да обхване намиращите се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.
При забелязан пожар съобщете незабавно в РС “Пожарна безопасност и защита на населението” на тел. 112 и започнете гасене с подръчните уреди и средства.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети