Разбиха група, скрила над 2 млн. лв. ДДС

DenNews.bg
20.03.2012
размер на текста:

31 души са задържани в хода на специализирана операция „Фактуристите”. За организираната престъпна група са събрани данни, че от 2008 г. досега е ощетила държавния бюджет с над 2 200 000 лева от невнесен ДДС.
Съвместна специализирана операция на служители от главните дирекции „Борба с организираната престъпност” и „Криминална полиция” е проведа вчера на територията на Пловдив, София, Самоков и Шумен. Операцията с кодово име “Фактуристите” е във връзка с разследване по две досъдебни производства под надзора на Специализираната прокуратура за престъпление по чл.321 вр. чл.255 от НК.
Установена е организирана престъпна група, която в периода от 2008 г. до настоящия момент е нанесла на държавния бюджет щети за над 2 200 000 лв. Те са от невнесен ДДС при търговия - основно с кабели, строителни материали, внос на плодове и зеленчуци и услуги. Групата създавала и контролирала фирми на социално слаби и лица от ромски произход, като съставяла документи с невярно съдържание – договори за наем, приемо-предавателни протоколи, фактури, разписки и др. Като резултат се неутрализират задълженията по ЗДДС на дружества с реална икономическа дейност. В престъпната схема участвали десетки дружества, основно от Пловдив и София, една част от които са в процес на ревизии по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/.
На територията на София по реда на ЗМВР са задържани 10 души, шестима от тях - криминално проявени за измами, имуществени престъпления, престъпления против личността, документни престъпления, упражняване на професия без разрешение.
На територията на Шумен е задържан 29-годишният В.Й., регистриран за кражби и телесна проведа.
На територията на Пловдив са извършени претърсвания на 18 адреса и са задържани 17 души - 5 от тях регистрирани за документни и данъчни престъпления
На територията на гр. Самоков са задържани трима, криминално проявени за измами и документни престъпления.
В хода на операцията са иззети вещи доказващи съпричастността на участниците в групата към извършената престъпна дейност - компютърни конфигурации, счетоводни документи, печати и др.
Материалите са докладвани на Специализираната прокуратура.
Действията по разследването продължават, информират от пресцентъра на МВР.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети