Пак ни отрязаха за Шенген, чакаме до септември

dennews.bg
02.03.2012
размер на текста:

България и Румъния трябва да изчакат до септември, за да разберат дали ще се присъединят към Шенген, информира news.bg.
Това гласи проектът за заключителна декларация на срещата на върха в Брюксел. Пречката пред влизането ни в Шенген е опозицията на Холандия. Тя поиска да изчака летния доклад на Европейската комисия, за да види дали имаме напредък.
А решетние за това дари ще бъдем включени в зоната без граници ще бъде взето през септември, съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Това трябва да направи Съветът по правосъдие и вътрешни работи, който през това време трябва да допринесе за успеха на процеса. Това стана ясно след среща между Ромпой, премиера Бойко Борисов, румънския президент Траян Бъсеску и холандския премиер Марк Руте.
Румъния и България трябва да получат още един позитивен доклад от Механизма за сътрудничество и проверка на ЕС (МСП), за да се премахнат възраженията на Холандия за присъединяване на двете страни към Шенген, заяви холандският премиер късно снощи.
Премиерът Бойко Борисов преди Съвета заяви, че не трябва да се правят драми с позицията на Холандия.
По думите на Херман ван Ромпой, който бе преизбран за още един мандат от две години и половина като председател на Европейския съвет, решението за кандидатурата на Сърбия и присъединяването към Шенген не са свързани по никакъв начин.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети