Докато Бойко ловува яйца в София, ОбС-шефът в Дупница инспектира зеленчуци

Десислава Панайотова-Янкова
16.03.2012
размер на текста:

Според търговците 50 ст. за връзка салата е напълно нормална цена, щом в столицата тя се предлага за лев. Снимка: dennews.bg

Докато премиерът Бойко Борисов ловуваше некоректни търговци за спекулативни цени на яйцата в столицата, председателят на Общински съвет в Дупница Ивайло Константинов инспектира цените на плодовете и зеленчуците на градския пазар. Проверката е извършена по сигнал на гражданин, който вчера съобщил, че цените в Дупница са изкуствено завишени.
„Проверих цените на пазара и цените на същите продукти в Кюстендил и Благоевград и установих, че наистина в Дупница има завишение. То е в границите от 3 до 14% за различните продукти, а първоначалното заключение е, че сигналът е напълно коректен”, обясни Константинов.
Освен това, в сигнала до ОбС-шефа гражданинът се оплакал, че търговците на пазара му създали проблем преди няколко месеца, при опита му да изложи стока на една от сергиите.
Първата реакция на търговци, които всъщност първи потърсиха екипа ни, за да изкажат възмущението си от проверката, беше: „Първо Ивкони (б.а. визирайки Ивайло Константинов) да намали цените на рейсовете, а тогава да ни определя как да пласираме стоката си”.
Те напълно отрекоха да има споразумение между тях за поддържане на завишени цени, а твърдението, че са изгонили търговец или производител, определиха направо като абсурд.
„Та ние повечето сме жени тук. Как ни виждате да ходим да се разправяме и да заплашваме? Всеки сам определя цената и качеството на продуктите, които ще предлага. Няма споразумение, нито пък опити да налагаме цени на селскостопанските производители. Аз лично съм на пазара от 17 г. и нямам намерение да зареждам лоша стока, само за да имам по-ниски цени. Нали ако стоката е с лошо качество, клиентите няма да се върнат”, обясни една от жените зад сергиите.
Нейни колеги пък припомниха, че веригите магазини предлагат плодове и зеленчуци на по-ниски цени, но и качеството на продуктите е по-ниско.
„Та тези вериги накараха доста от колегите да се откажат. Погледнете, че повечето сергии са празни, а единствено в събота има повече предлагане. Още повече, ние като ходим на борсата, избираме български продукти, по-качествени. Във веригите има какво да се купи на по-ниски цени, но какво е качеството там?”, питат риторично търговците.
Помолен да коментира доводите на търговците, че цените зависят от качеството, а хората без възможности могат да пазаруват от хипермаркетите, Константинов обясни така: „Още съм нов в темата. Затова ще инициирам среща с търговците за да намерим както причините, така и някакво решение в полза и на тях, и на потребителите. Вече се срещнах с управителя на Общински пазари за да изясним дали причината може да бъдат наемите. Аз нямам кой знае какви лостове, за да повлияя, но съм категоричен, че нямаме намерение да увеличаваме наемите на сергиите”, обясни още той и обеща след седмица или две да свика среща по темата.
Търговците обаче подсказват къде може да се намеси общината, за да повлияе за честните правила на пазара.
„Знаете ли, че има много търговци, които се представят за производители и не ползват касови апарати, нямат регистрирана фирма за търговска дейност и не плащат данъци за това. Ето за това да се поинтересуват кметът и председателят, защото тези разрешителни може да се извадят във всяко кметство. Някой отива, вади документ, че е производител, а го виждаме с нас на борсата. Това честно ли е? Да, имаше случай, в който един колега се беше спречкал с един такъв, когато го беше засякъл на борсата да пазарува продукция. Но кой е прав в случая? Ние, че си плащаме данъци и касови апарати, или онзи, който върти търговия по втория начин. Ние с производителите никакви проблеми нямаме”, обясни още търговец от пазара.
Производителите също са против тази практика и подкрепят търговците в негодуванието им срещу „ментетата”.
„Никога не съм имала проблем с търговците. Те си предлагат стоката от борсата, аз тази, която съм си произвела. Никога не са идвали да ме плашат или да ми определят цените. Аз сама си преценявам какво и за колко да предлагам”, обясни възрастна жена от Усойка.
Председателят на ОбС Ивайло Константинов обеща и тези данни да бъдат обсъдени на предстоящата среща, както и да се провери дали те са верни.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети