Оставка подадена, оставка приета. Трайков и Константинов си тръгват

DenNews.bg
16.03.2012
размер на текста:

Министрите на здравеопазването и енергетиката Стефан Константинов и Трайчо Трайков се разделят с постовете в правителството. Двамата са подали оставки на извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и те са били приети от премиера и председател на партията Бойко Борисов.
Оставката на здравния министър беше повече от очаквана, след като от седмица заради цените на лекарствата, той е мишена за остри забележки от страна на премиера, а напускането му бе поискано от опозицията в парламента на няколко пъти. Оставката на Трайков обаче идва изненадващо, макар че той има няколко жълти картона. Възможен повод за напускането му може да е както резила в Катар, когато на форума при посещението на премиера, нито една тамошна фирма не уважи българските бизнесмени. Основателен мотив са оставката на Трайков обаче може да се търси и в липсата на каквато и да е намеса от страна на държавата в случващото се с цените на горивата. Вчера от Синята коалиция напомниха, че вече над година Комисията за защита на конкуренцията все още не е излязла със становище дали има картелно споразумение на пазара за горива и установени ли са нарушения след драматичния скок през 2011 г., който за съжаление към днешна дата вече е подобрен.
Преди година Трайков си отнесе критика от премиера заради обвинението към „Лукойл”, че изкуствено държи цените на горивата високи.
През април миналата година Трайков получи сигнал от премиера, че може да напусне кабинета, след като съобщи, че е уволнил директора на НЕК Красимир Първанов заради подписани без разрешение документи за строежа на АЕЦ „Белене”.
Заместниците на двамата министри ще станат ясни през идната седмица, когато предстои оставките на Трайков и Константинов да бъдат приети от парламента.
Като нов министър на здравеопазването от няколко дни се спряга Десислава Атанасова, председател на здравната комисия в парламента. След развихрилия се скандал с цените на лекарствата тя бе първият и единствен до момента човек от ГЕРБ, който атакува открито Константинов.
Начело на икономическото министерство може да застане Делян Добрев - досега заместник-министър на Трайков с ресор енергетика.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети