Любчо от Фролош е първият цивилен, отличен от ордена на тамплиерите

Десислава Панайотова-Янкова
15.03.2012
размер на текста:

Тамплиерите с Любчо, кмета на Кочериново и кмета на Фрлош. Снимки: dennews.bg

Любомир Кастрев от кочериновското село Фролош, който снабдяваше с хляб и провизии откъснати от страшната зима хора, стана първият цивилен носител на награда на ордена на тамплиерите в България. 22-годишният Любчо бе отличен за проявената рицарска доблест и гражданска отговорност, както пише на грамотата му, и с 500 лв. от командер д-р Юлияна Николова и дамата на ордена Алена, която познаваме с астрологичните прогнози и хороскопи.
Първото нещо, което рицарите и дамите направиха на кочеринска земя, бе да стиснат ръката на Любчо и да му благодарят за проявената човещина и благородство.
Любомир е не само първият цивилен носител на отличие на тамплиерите, но и единственият който привлякъл вниманието на рицарите, въпреки, че тежката зима направи от редица българи герои.
„В момента, в който видях репортажите за него, нещо в сърцето ми трепна. Да, има много българи, които проявиха храброст през последните месеци, но той е уникален. Защото през цялото време е бил сам, а най-труден е пътят, когато го вървиш сам. Той е рискувал живота си, осъзнаваме това, без да очаква нищо в замяна. Не се е отказал, въпреки че е трябвало да преминава през изпитанието отново и отново. Благодарим му. Желаем му здраве и дано повече млади хора последват примера му”, каза д-р Николова, която ръководи една от 15-те командерии в България, т.е. локални звена, наричани от рицарите „бойни единици”
Тържествената церемония по награждаването на Любомир се проведе в кабинета на кмета на Кочериново Иван Минков, а Любчо бе придружаван от селският наместник на Фролош и Цървище Красимира Мутафчийска. Почти неразделни през последните месеци, двамата смаяха гостите с разкази за изпитанията на зимата. Но очите на гостите се отвориха най-широко при новината, че Любчо изкарва по 43 лв. на месец като общ работник към кметството във Фролош. За негова радост у дома има градина и животни.

Любчо получава грамотата си.


„При една от последните доставки към отдалечените махали конят на Любчо Дори пропаднал в кладенец. Добре, че в този ден с него натам тръгна още едно момче и двамата успели да извадят коня. И не само, че успели, но доставили провизиите непокътнати”, разказа Мутафчийска.
„Любчо е истински рицар, не само носи рицарско сърце, но има до себе си и верен кон”, отбеляза д-р Николова и веднага се досети, че има пропуск в иначе стриктно подготвената церемония. „Забравих да купя захар за кончето, но Любчо ще обещае да му вземе”, усмихна се първата дама.
„Любчо е истински герой, защото през цялото време помагаше, без да се изживява като спасител. Той не осъзнава все още геройството си и това го прави още по-голям герой”, отбеляза и кметът Минков.
Градоначалникът и Любомир получиха по още един подарък-календари на ордена в България.
Алена пък се почувства почти като у дома си, тъй като единият й дядо бил от Фролош, а родителите й живяли в Кочериново няколко години.


Прочетете още за ордена на тамплиерите в България в рубриката Интервю

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети