Командер Юлия Николова: Каузата на тамплиерите и църквата е една, но още чакаме признание от БПЦ

Десислава Панайотова-Янкова
15.03.2012
размер на текста:

Командер Юлия Николова Снимки: dennews.bg

-Командер Николова, защо избрахте Любчо да бъде първият цивилен носител на рицарско отличие, след като в тежката зима много хора проявиха храброст?
-В тези ужасни времена, в които духовността изчезва, а човек чака възнаграждение за всяко свое дело, хора като Любчо не само заслужават признание, но и повод да си пожелаем примерът им да бъде последван. Особено от младите хора. Хората като Любчо са рядкост, а мога да кажа, че той е и единственият проявил благородство и човечност не в условия на масова паника и криза. Той е бил сам в изпитанието. Тръгнал е сам по пътя, въпреки че най-трудно се върви, когато си сам, осъзнавайки риска за себе си. Той не се е отказал, а е трябвало да минава изпитанието отново и отново, без да чака възнаграждение за делото си. Той е вложил цялото си сърце и душа. Ние му благодарим. Той е истински рицар. Любчо ни направи силно впечатление още в първия репортаж за него. Той прояви героизъм в мирно време. Затова на грамотата му пише рицарска доблест и гражданска отговорност.
-Кои са днес рицарите тамплиери?
-Орденът на тамплиерите в България не е затворена организация или секта. Ние сме неправителствена организация. Вторият по-сила, след американците, орден е именно в България. Орденът на тамплиерите е организация към ООН със специален статут, носител на Нобелова награда за мир. Основните ни цели са защита на християнските ценности и живот според принципите на християнството: любов, милосърдие и добродетел.

Кметът на Кочериново Иван Минков, командер Николова, награденият Любчо, канцлер Калоян, Алена и кметът на Фролош Красимира Мутафчийска.


-Как беше създадена организацията в България?
-Преди 7 г. орденът в България е създаден под менторството на Велик приорат Сърбия. В момента Велик приорат България с приор Румен Ралчев. Само за три години благодарение на заслугите към целия орден ние станахме Велик приорат. Великите приорати в цял сват за 15. За да стане един приорат велик всяка велика приория трябва да гласува „за”. Например Белгия, Португалия, в които ордените са много по-отдавна станаха Велики приорати едва сега.
-Кои са основните цели на рицарите и дамите в България?
-Развиваме благотворителност. Помагаме на сираци, бедни, младежи, подпомагаме училища и читалища. Преди две години орденът ни отличи за рицар на годината отец Иван от Нови Хан. Ние сме първите, които помогнаха на общежитието му с 18 000 лв. собствени средства. Другата ни основна задача е издаването на книги и разпространяването им като дарения в читалища и библиотеки.
Последната книга, която издаваме, ще бъде представена на 22 март заедно с валидирана марка по случай 900 г. от разпускането на ордена на тамплиерите. Книгата, която сега ще бъде представена беше забранена от папата и едва преди две години анатемата пада. Ние сме първите, които я превеждат на български език. Но най-важното е, че в тази книга има невероятни данни за България и ролята на България в световната история. Много дълго време нашата роля беше оставяна настрани, според мен съзнателно, и не беше давана гласност за това което България означава за световната цивилизация.
Стартирахме програма Млад рицар в няколко училища. Това е извънкласна дейност за децата, но ги посвещаваме в рицарство на специални церемонии. Рицар и дама могат да бъдат само пълни отличници. Тя имат специална програма и задължително изучават религия.
Всяка година провеждаме духовен събор в Стара Загора. Последните 2 години беше посветена на българските светци, като нашата цел е да издирваме наши светци. До момента ние сме открили 60 икони, на които се вижда и е отбелязано, че това са български светци, но те не са популярни и не се знае за тях.
Преди няколко години в Русе се проведоха разкопки от нашия брат Николай Овчаров, член на ордена и там бяха открити стари тамплиерски гробове.
През май месец на пролетния конвент ще се състои национална конференция. Имаме създаден международен институт за изследване на рицарството. Подпомагаме реставрирането на църкви.
Ние сме християнски орден. Ние сме за диалог между всички останали авраамически религии, т.е. християнство, юдеизъм и ислям. В името на мира, доброто, етническата толерантност и разбирателството между хората.
 

Астрологът Алена, дама на ордена, се чувстра като у дома си в Кочериново. Единият й дядо е от Фролош, а родителите й живяли няколко години в Кочериново.

Но това, че сме християнски орден не означава, че сме се затворили. Ние сме духовна организация, защото изповядваме духовни ценности, но сме и светска организация, защото сме регистрирани като такава. Радвам се, че все повече хора ни търсят и осъзнават кои сме ние.
Ние не искаме никога нищо за себе си. Ние даваме помощ и средства, която събираме между себе си. Всичко отива за там където е предназначено. Никой няма да открадне и да се възползва.
-Как се става рицар?
-Всеки рицар и дама има право да препоръча светско лице за постулант. Това е изпитателният срок. На постуланта се дава черна мантия на ритуал по посвещаването. Постулантът остава такъв не по-малко от една –две години. През това време той трябва да докаже, че може да бъде рицар, т.е. отговаря на морално-етичния ни кодекс. Ако той се справи бива провъзгласен за рицар или дама от великия приор, който единствен посвещава новите рицари на прекрасна церемония. Такива церемонии има два пъти в годината-на пролетния и на есенния конвент. Всяка година провеждаме рицарски бал. Това е единственото място на което великите майстори на великите масонски ложи присъстват открито. Тогава се провеждат и благотворителни търгове.
-Бъркат ли ви с масоните?
-Да, макар че разликата е голяма. Масоните са тайна, затворена организация, докато тамплиерите са открити.
-Вие сте организация за защита на християнските ценности, но има ли диалог с Българската православна църква?

-За съжаление е много трудно. Орденът даде на Велик приорат България менторство върху Русия, Украйна и Беларус. Братята ни в Русия вече имат контакти с патриарх Кирил, в Гърция братята имаха среща с Вселенския патриарх. Когато ходим на конвентите в САЩ и Канада присъстваме на церемонии в катедрали, които се водят от най-високопоставените духовници. Тук обаче ни е много трудно. Има духовници, които разбират мисията ни, но това са предимно по-млади служители. Каузата на тамплиерите и църквата е една. Независимо от всичко ние почитаме БПЦ и няма да се откажем да работим. Признанието на БПЦ е много важно за нас, но дори и да не го получим няма да спрем да работим. Все пак надявам се някога да получим признание от църквата.
-Разбрахме как се става рицар, а как може да бъдат изключен рицар от ордена?
-Негово превъзходителство е изключително безкомпромисен в тази област, както и командерите. Всеки един, който си е позволил да урони престижа на ордена, дали с дума или действие веднага бива изключен с указ.
Това да станеш рицар не е целта. Целта е дарителството и подпомагането на обществото. Затова всеки, който не помага и не върши работа доброволно ще бъде изключен.
 

Орденът на тамплиерите е регистриран в България като сдружение с нестопанска цел с наименование „Орден на рицарите тамплиери на Йерусалим". В България има 15 командерии, т.е. локални организации, като в столицата те са пет. В момента командерии се създават в Смолян, Разград и Кърджали. От всички 15 командери у нас само три са дами. Дамите и рицарите сред тамплиерите имат еднакви права и задължения, но дамите са на изключителна почит. В Кочериново за награждаването на Любчо Кастрев дойдоха командер д-р Юлия Николова, дамата Алена, канцлера на командерията и церемониал-майстора. Орденът у нас е създаден под менторството на Великия приорат на Сърбия, като първите ни рицари и дами са ръкоположени през 2005 г. от приора на Сърбия Деян Милекович.

Последни интервюта

Етикети