Албански дъжд от камъни за македонски автобус

DenNews.bg
14.03.2012
размер на текста:

Албанци атакуваха с камъни автобус пълен с македонци в село Велеща, населено предимно с етнически албанци. Няма пострадали.
Това е първият по-сериозен инцидент в тази част на страната, след като в края на януари маска на карнавала във Вевчани предизвика бунт сред албанското население, защото беше възприета като подигравка с Корана и мюсюлманите.
Междуетническото напрежение се подклажда от няколко седмици. Само преди два дни десетина младежи от албанска националност пребиха 66-годишен мъж и малолетно момче.
Преди това трима непълнолетни македонци бяха пребити с палки от четирима етнически албанци в Скопие. В Тетово, където албанското население е мнозинство, а през 2001 година избухна въоръжен конфликт на етническа основа, македонска тийнейджърка беше пребита от група албанци.
От началото на годината в Македония е имало общо 25 инцидента на етническа основа. Над десет души са в болница след сблъсъците. Полицията засили мерките за сигурност в столицата. До момента са извършени 20 ареста.
Насилието заплашва установения крехък етнически мир в страната. Отношенията между двете общности остават напрегнати 10 години, след като западните дипломати сложиха край на сблъсъците между правителствените сили за сигурност и етнически албанци, обявили се за по-големи права и представяне в управлението, информира btvnews.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети