Умен апарат лови рака преди да се е появил

DenNews.bg
14.03.2012
размер на текста:

България се сдоби с медицински апарат от ново поколение, който може да установи дали един пациент е податлив на рак много преди болестта да прояви симптомите си.
Такива апарати за молекулна диагностика чрез генетичен анализ има само във Великобритания, Холандия, Германия и Швейцария.
Нововъведението бе представено на пресконференция с участието на проф. Драга Тончева, генетичен консултант, проф. Дамян Дамянов, хирург онколог, проф. Румен Балански, водещ учен в областта на карцерогенезата и д-р Максим Малинов.
Една от основните причини за неблагоприятен изход от лечението при някои тежки социално значими заболявания е откриването на болестта в доста напреднала фаза. Заедно с това болничното лечение и скъпите лекарства натоварват най-вече личния и семейния бюджет. Първоначално апаратът ще стартира с изследване за мутации и предразположеност към рак на млечната жлеза при пациенти и техни близки родственици, поетапно ще продължи с генетични изследвания за рак на дебелото черво, белодробен карцином, левкемии, болест на Алцхаймер, сподели д-р Малинов.
Досега у нас изследването на нарушенията в гени, определящи заболявания, беше невъзможно или много трудно, продължително и скъпо, тъй като с наличната апаратура могат да се анализират само малки сегменти от един ген. Новият апарат ще позволява да се използва секвениране на няколко големи гени от генома на раковите тъкани и ще дава информация за развитието на болестта и за лечението на всеки отделен пациент – ще има възможност за персонализирана терапия.
Изследванията на гени за предразположеност към рак на млечната жлеза започват от април. Записванията са от 15 март на тел. 02/9655711. Първите записали се ще могат да направят изследването на цена от 340 лв.
“При засилен интерес ще има възможност да се изследват допълнителни групи от по 95 души на същата цена”, обеща д-р Малинов.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети