Бизнесът в Катар ни обърна гръб

DenNews.bg
14.03.2012
размер на текста:

Нито един катарски бизнесмен не уважи българо-катарския бизнес форум, който беше открит днес сутринта от икономическия министър Трайчо Трайков в катарската столица Доха, информира money.bg.
Според предварителната информация, подадена до медиите от Пресцентъра на Министерския форумът трябваше да бъде открит от премиера Борисов и емира шеих Хамад бин Халифа Ал-Тани. От поканените "голям брой фирми", по предварителни данни около 500, в залата не бяха забелязани техни представители
Специална за форума България бе представена от над 100 компании, които за целта ползаха специален чартърен полет, а целта бе представяне на продукти и услуги на катарски компании и инвеститори. За тяхна зла участ обаче в зала Цюрих на хотел „Мьовенпик" в центъра на Доха дойдоха само българи. Форумът беше открит от министър Трайков на английски език, което малко обърка присъстващите. "Това беше предварителната уговорка," - обясни Трайков. "Външно министерство са поканили голям брой фирми, тъй че всички бяха подготвени официалният език на форума да е английски".
От поканените "голям брой фирми", по предварителни данни около 500, в залата не бяха забелязани техни представители.
За втори път в емирството се прави държавно посещение от най-високи ниво и министър Трайков поясни, че въпреки неявяването на местни фирми, партньорството между двете страни този път ще се случи в конкретни измерения, макар някои известни условности на правенето на бизнес с емирството: "Би трябвало да се видят какви конкретни проекти ще заявят катарските компании, но трябва да се има предвид, че тук решенията за големи проекти се взимат от икономически субекти, които могат да се преброят на пръстите на едната ръка".
Министър Трайков все пак не изрази притеснения от липсата на катарски фирми на българо-катарския форум, тъй като "за всяка българска компания, която иска да привлича катарски инвестиции или да продава стоки и услуги, тук не е загубено време".
Според министър Трайков катарските компании не са огромна вселена от дребни компании, които по такъв начин правят инвестициите си: "Форумът е нещо чудесно", допълни той, "но истинското съгласие за постигане на проекти според мен ще стане на срещите с инвестиционните организации".

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети