US глави ще падат за цивилните жертви в Кандахар

DenNews.bg
13.03.2012
размер на текста:

Заради масовото убийство на цивилни от американския войник стотици обикновени афганистанци са готови да отмъщават наред с талибаните.

Масовото недоволство в Афганистан, след кървавата драма в неделя, при която американски войник уби 16 цивилни, нараства все повече. Наред със заканите на обикновени граждани, че ще се търсят мъст наред с талибаните, те от своя страна се заканиха да обезглавяват американските войници за наказание.
"Ислямският емират предупреждава за пореден път американските скотове, че муджахидините ще им отмъстят и с помощта на Аллах ще убиват и обезглавяват вашите садистични войници убийци", гласи изявление на талибаните, информира bTV.
Масовото убийство на цивилни в Кандахар породи гняв в Афганистан, но не се стигна до съпътствани от насилие протести, които бяха проведени в страната миналия месец след изгарянето на екземпляри на Корана от американски военни.
Протести и закани обаче има и от обикновените граждани. На уличните демонстрации се скандира „Смърт на Америка – Смърт за Обама”, а Афганистан призовава войникът да бъде съден в Афганистан.
Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета заяви, че ако американският войник, бъде осъден, може да получи смъртна присъда.
Масовото убийство предизвика гневни призиви от афганистанци за незабавно изтегляне на американците от страната в момент, когато Вашингтон се опитва да договори дългосрочно присъствие, за да не допусне Афганистан отново да изпадне в хаос. Президентът Барак Обама нарече убийствата на 16 цивилни в Афганистан "трагедия", но също подчерта, че този епизод няма да промени стратегията на Вашингтон или да доведе до предсрочно изтегляне на американските войски.
Междувременно стана ясно, че американският сержант, който от 11 години е на военна служба и е бил на три мисии в Ирак, е задържан в предварителен арест в Кандахар, докато служители от въоръжените сили проучват военната и медицинската му документация. От нея става ясно, че той е претърпял мозъчна травма при пътен инцидент в Ирак през 2010 година. Името на 38-годишния сержант, баща на две деца, все още не се съобщава.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети