Рила чака близо 30 млн. лв. за 42 км нова ВиК мрежа и пречиствателна

Десислава Панайотова-Янкова
12.03.2012
размер на текста:

Пречиствателната станция ще намали замърсяването на река Рилска с отпадни води. Снимка: Архив

Проект за изграждане на нова ВиК мрежа и изграждане на пречиствателна станция ще кандидатства пред Министерство на околната среда и водите община Рила. Сумата нужна за изграждането на 42 км водопровод, канализация, дъждовна канализация и пречиствателна станция е малко над 29 милиона лева. Процедурите за обособяване на терен и набиране на разрешителните за пречиствателната продължи над 2 г., тъй като станцията попада в близост до защитените земи от НАТУРА. Проектът ще бъде внесен в МОСВ на 15 април, когато се отваря мярката за финансиране на водни цикли на общини от 2 000 до 10 000 жители, където попада и Рила.
Новата пречиствателна станция ще бъде за нуждите на града, но е предвидено към нея да се включат и отпадните води от село Пастра. Тя ще бъде изградена на река Рилска малко над кочериновското село Стоб.
Както сме писали, за село Смочево има одобрен проект за изграждане на локална пречиствателна станция, като финансирането там е от Държавен фонд „Земеделие”.
Единствено за село Падала няма разработен проект, но там най-вероятно също проблемът с отпадните води ще бъде решен с локална станция.
По закон вече всяка община и населено място трябва да има пречиствателна станция за отпадни води. За да бъде разрешено и финансирано изграждането на канализация или подмяната на стара е необходимо да се посочи в коя пречиствателна станция ще се вливат отпадните води.

 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети