Собственици на дупнишки фирми строиха багери пред офиса на „Рила газ”, от 15-и започват дегазифицикация

Даниела Методиева
01.03.2012
размер на текста:

Собствениците на 8 дупнишки фирми, които все още не са си получили парите за дейностите по газификация на града, излязоха на протест, като строиха днес сутринта багери пред офиса на „Рила газ” в центъра на града. Днес те и част от работниците им обявиха мълчалив протест, като инициатора- общинският съветник от БСП Иван Шопов внесе в офиса на „Рила газ” и уведомлението за днешния протест.

 

То бе подкрепено и с искане от централата на италианската фирма в столицата да бъде оказано допълнително съдействие главният изпълнител на обекта ССС Болоня да направи всичко възможно да бъдат изплатени полагащите им се по договор с фирма „Риф-България” 300 000 лв. Въпреки, че протестът бе мълчалив, той се проведе и под охраната на 10 полицаи от местното РПУ.
Пред офиса на „Рила газ” собствениците на дупнишки фирми обявиха, че днешният им мълчалив протест от страна на собствениците на дупнишките фирми ще бъде последната стъпка преди да бъдат предприети и по-драстични мерки, а именно разкопаване на трасето, някои от тях определиха това като дегазификация.

 

То ще започне на 15-и март, ако дотогава не бъде направено нищо за изплащане на сумите по договорите.
На въпрос не възнамеряват ли да потърсят правата си по съдебен ред, собственици на фирми обявиха, че ако тръгнат по този път, процедурата е много тромава, а те вече са вложили прекалено много средства за дейностите по газификацията на града. Освен това, имали и проблем вече с изплащането на лизинга на купените от тях багери. Част от работниците, които бяха дошли също на протеста обясниха, че не са получавали пари за повече от 6 месеца, те са били наети от ромския лидер на Гиздова махала Калин Георгиев. Всички твърдяха, че са имали договори, по които са били наети към неговата фирма.

 


Всички, дошли на мъчлаливия протест бяха на мнение, че фирмата-подизпълнител „Риф-България” с която са сключили договорите, е била само един бушон в цялата схема, наета от втория по веригата „Балканинжеринг 2”. Именно тук се къса връзката, защото според договора си с главния изпълнител ССС Болоня Балканинженеринг не е имала право да наема друг подизпълнител. Как и по какъв начин ще получат парите си собствениците на дупнишките фирми все още не е ясно, тъй като Риф-България, с която имат договори, на практика вече е обявена във фалит и има нови собственици.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети