Райетата на зебрите отблъскват кръвожадните мухи

dennews.bg
09.02.2012
размер на текста:

Вече е ясно защо зебрите са на райета. За да отблъскват кръвожадните мухи. Това са установили унгарски и шведски учени, цитирани от Би Би Си.
Оказва се, че тесните райета правят зебрите непривлекателни за кръвосмучещите насекоми. А тайната се крие в начина, по който тесните ивици отразяват светлината.
След като направили изсбедване на окраската на коне, учени от университета в Лунд стигнали до извода, че черният и кафявият цвят поляризира светлината хоризонтално, за разлика от белия. Това означава, че тя отскача от тъмната козина и вълните й стигат по хоризонтална равнина до очите на гладната муха - като змия, която пълзи по пода. Точно тези плоски вълни привличат мухите. За разлика от белия цвят, при който светлината се движи по всички равнини. Именно това се оказва доста по-непривлекателно за мухите, затова те и не тормозят толкова белите коне. За да направят аналогия, учените са експериментирали с различни шарки, като дори са ги намазали с лепило и са броили уловените мухи.
Резултатите им показват, че тесните райетата, които са най-близки до тези на зебрите, привличат най-малко насекомите, дори по-малко от чисто белия цвят. БТА

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети