Безработица, безизходица и поредна стачка в Гърция

DenNews.bg
09.02.2012
размер на текста:

Кой каквото и да върши през последната половин година гърците стачкуват и протестират. Снимка: Архив

След истинския среднощен трилър, както днес гръцките медии наричат завършилите с неуспех преговори за новия заем, днес синдикатите обявиха, че организират поредната национална стачка. 48-часовата стачка е насрочена за петък и събота и е втората само за рамките на тази седмица. Поводът за недоволството отново са новите бюджетни съкращения, които прие коалиционното правителство.
Преговорите по плана за финансовата помощ от ЕС приключиха без споразумение. Социалистите, консерваторите и крайнодясната партия не се разбраха по въпроса за пенсиите.
Различията по всички останали въпроси са изгладени, но намаляването на пенсиите е онова, с което "Нова демокрация" не е била съгласна.
Цяла нощ премиерът на Гърция Луакс Пападимос обсъжда условията по заема първо с лидерите на трите партии, които подкрепят правителството, а после с тройката инспектори от Европейския съюз, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).
Според информации в днешните издания лидерите са се споразумели по всички въпроси с изключение на искането за намаляване на пенсиите, като в. "Та неа" отбелязва, че причината за това са политически игри предвид предстоящите избори.
Изданието определя исканите от тройката мерки като "пробит спасителен пояс".
Още една неприятна новина под формата на статистика излезе наяве днес. Официалната безработица в Гърция надхвърли милион души през ноември, или общо 20% от работната ръка на балканската страна.
Държавната статистическа служба обяви, че през ноември броят на ненаетите лица е бил 1,029 млн. души.
Близо 164 хил. гърци са изгубили работата си през октомври, а над 405 хиляди – за период от една година, отбелязаха още от службата.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети