Турция иска помощ от Германия за спора около арменския геноцид

dennews.bg
08.02.2012
размер на текста:

Турският министър Егеман Багис, който е главен преговарящ с ЕС, призова Германия да помогне при разрешаването на историческия спор между Франция и Турция за арменския геноцид. Багис е заявил това в интервю за „Велт", цитиран от news.bg.
В края на януари Париж прие закон, криминализиращ отричането на арменския геноцид, което предизвика остри спорове между Франция и Турция.
За решаване на спорния исторически въпрос Багис се обърна към германското правителство. По думите му в германските архиви трябва да има информация за събитията от 1915, които се тълкуват много противоречиво. Политикът призова Берлин да отвори архивите си за историците.
Багис подчерта, че докато документите не се видят, доказателствата, че Османската империя съзнателно е изтребвала арменци, не могат да се потвърдят. Той заяви, че жертвите са били, както от турското население, така и от арменците.
В периода 1915-1917 около 1,5 милиона арменци в Османската империя са били убити по време на бунтове, както и по време на депортиране. Арменският геноцид се признава не само във Франция и Швейцария, но и в Германия, Канада и Русия.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети