Дупничани в паника, въглищата в складовете свършиха

Въгледобив „Бобов дол” имал в наличност, шефът Огнян Зарев обеща на всеки по 2-3 тона, ако дойде лично при него

dennews.bg
07.02.2012
размер на текста:

Въглищата в складовете в Дупница свършват, алармираха във форума на dennews.bg читатели, притеснени от факта, че няма откъде да си набавят за отопление.
„ НЯМА ЛИ КОЙ ДА ПРОВЕРИ ЗАЩО НЯМА ВЪГЛИЩА!СИЛНИ ВЕТРОВЕ СТУДОВЕ МИНУСОВИ ТЕМПЕРАТУРИ И........НЯМА ВЪГЛИЩААА ОТ КЪДЕ ДА СИ ВЗЕМЕ НАРОДА ЕЕЕ НЕ Е ЛИ ЧИСТО ПО БЪЛГАРСКИ”
, гласят  част от коментарите от вчера и днес под новини за тежката зимна обстановка.
Оказа се, че днес в последните дни в Дупница наистина има сериозен проблем с доставката на въглища, а към 16 ч. и последните количества бяхпа изчерпани от складовата база на „Топливо” ЕАД. А като причина служителите там посочиха нарасналото потребление през последните 2 седмици, което само в базата на „Топливо” ЕАД е скочила на 20 тона дневно. Заради липсата на доставка от мините обаче, количествата са паднали двойно и всеки ден тук се извиват опашки от камиони. Оказва се, че едни от най-търсените въглища- тези от мините в Бобов дол свършват най-бързо, днес бе продадено и последното количество от донбазките въглища. Същия проблем има и в складовете на останалите двама доставчици за града- търговците Иван Куйов и Георги Граховски.
Изпълнителният директор на Въгледобив Бобов дол Огнян Зарев обясни каква е причината да се стигне до острия недостиг на въглища в Дупница. И тя не е липсата на достатъчно количество от мините, а в самите търговци.
„Дневно в мините се добиват по 150 тона и с тези количества ние трябва да снабдяваме цяла Югозападна България. Причината да се стигне до това положение е в самите търговци, които идват и изкупуват големи количества с цел печалба. Ние не можем да си позволим например да дадем на „Топливо”- Дупница 100 тона въглища, колкото поискаха например днес. Така натоварват хората, които трябва да плащат по 250 лева за тон. А при нас идват и граждани, които си купуват въглища за домакинствата и те са с предимство пред търговците. Който иска, може спокойно да дойде при мен и веднага ще му осигуря до 3 тона, гарантира днес шефът на „Въгледобив”- Бобов дол Огнян Зарев.
Друга причина да се стигне до тази ситуация според Зарев е фактът, че през летните месеци нито един от търговците на едро не е идвал, за да изкупува въглища и да се запасява с по-големи количества за зимата. Така се е стигнало до ситуацията през лятото мините да продават на ТЕЦ „Бобов дол” огромни количества, които са им били в излишък, а са били предвидени за битово потребление.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети