Прокуратурата разследва бедствието в Бисер

DenNews.bg
06.02.2012
размер на текста:

Снимка: БГНЕС

Досъдебно производство за водното бедствие в харманлийското село Бисер е образувано в Районна прокуратура-Харманли, информира БГНЕС. Производството е по чл. 335, ал.2 вр. и ал.1 от НК във връзка със скъсването на язовирна стена край с. Иваново, вследствие на което е причинено наводнение в с. Бисер, последвала смърт и значителни вреди, съобщиха от прокуратурата.
Оказа се, че язовирната стена на Иваново не е бетонно съоръжение, а насип от пръст.
С оглед обществената значимост на досъдебното производство, то е взето на специален надзор от Окръжна прокуратура Хасково. Фактическата и правна сложност на случая, са повод разследването да бъде възложено на екип от следователи. При разследването, което продължава и в момента, ще се установяват причините за наводнението, както и евентуалната отговорност на лица, които по закон следва да упражняват контрол и надзор над безопасното ползване на язовира.
По последни данни смъртните случаи от наводненията са вече 9, съобщи bTV.
В района на с. Бисер, община Харманли продължават спасителните действия. В района на Раднево - Любеново е отнесен насипът на жп линията и преустановено всякакво движение на влакове. Веднага след оттичане на водата екипи на Железопътна инфраструктура имат готовност да възстановят трасето.
Жителите на село Бисер, пострадали от наводнението, причинено от скъсана стена на язовир "Иваново", ще получат храна, напитки, топли дрехи и фургони. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който пристигна на мястото на бедствието.
"Слагаме мостове, там където са завлечени. В Съдебна медицина се прави разпознаване на загиналите. Организирали сме да дойдат от енергото и когато влагата позволи веднага да се пусне тока. Над 60 човека са спасени към този момент. Бог да ги прости починалите. За съжаление, част от тях не са повярвали на предупрежденията на кметицата, били са камбаната, предупреждавали са", каза още премиерът, цитиран от БГНЕС.
От Министерството на труда и социалната политика обявиха, че ще отпуснат 325 лв. на всеки пострадал от селото. Това е максималният размер при подобно бедствие.
От ветеринарните власти са евакуирани около 960 животни от района на Любимец, Брягово, Лешниково и Бисер. Удавени са около 18 животни. При влошаване на обстановката са застрашени около 1400 животни от района на Динево, Стойково и Малево. Към района пътуват 4 екарисажни автомобила за извозване обезвреждане на умрелите животни.
България предупреди Гърция и Турция за положението у нас и опасността от високи води, които да преминат границата.
Турция затвори ГКПП Капъкуле на границата с България, след като водите на реката преляха и край Одрин. Част от главния път Е-80 между село Капитан Андреево и граничния пункт Капитан Андреево е залят от придошлите води на река Каламица. Леките коли се пренасочват към границата при Лесово, съобщиха от Гранична полиция.

Правителството най-вероятно ще обяви ден на национален траур в памет на загиналите, но едва след като спасителната акция приключи.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети