Студът взе десетки жертви в Европа, извънредно положение в Сърбия

dennews.bg
06.02.2012
размер на текста:

Рекордно ниските температури взеха вече десетки жертви в Европа. В Полша техният брой стигна 62-ма, повечето от тях са бездомни хора, отбелязва RTE news.
Само за изминалото денонощие студът е станал причина за девет нови смъртни случая. В някои части на страната през нощта температурите са паднали до минус 24 градуса по Целзий.
В съседна Литва студът е още по-страшен, там живакът на термометрите е паднал до минус 31 градуса. Потвърдените смъртни случаи през уикенда са шест.
В Чехия жертвите на зимния апокалипсис вече са 18. В 43 департамента на Франция е обявен код за изключително опасно време заради рекордно ниските температури.
Италианската столица Рим стана е обхваната от силния студ от 25 гоидини насам, на много места има недостиг на храни и основни стоки, отбелязва БиБиСи.
Заради силния студ и обилните снеговалежи в Сърбия бе въведено извънредно положение. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Ивица Дачич каза на заседание на кабинета, че се налага да се обяви извънредно положение в цялата страна, след като 9 души загинаха, един изчезна, 70 000 души са откъснати от света и в 37 общини бе обявена извънредна ситуация.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети