Струма и Джерман събират сили за наводнения

Десислава Панайотова-Янкова
06.02.2012
размер на текста:

Създаден е щаб за да се избегнат наводнения като тези от декемрви 2010 г. Снимка: dennews.bg/ Архив

Струма и Джерман крият опасност от наводнения на територията на бивша Дупнишка околия. В момента двете реки са с нормални за сезона нива, но с тенденция за голямо покачване в района на Дупница и Бобошево. Това е отчетено след спешния оглед на водните басейни в Кюстендилска област от Пожарна и аварийна безопасност и служители на “Напоителни системи” след бедствието в Хасковско и Кърджалийско.
Днес беше задействан национален план за действие при бедствия и аварии и премиерът Бойко Борисов разпореди на всички областни управители да създадат щабове за наблюдение на водните обекти.
Единствено язовир Дяково, който е почти празен не заплашва да създаде проблем. Въпреки че днес не са констатирани критични места и пробойни по диги и бентове, реално всяка от реките и останалите язовири крие опасност най-вече при обилни дъждове, каквито паднаха през уикенда или покачване на температурите и започване на снеготопенето.
„Имаме готовност от гледна точка на това, че днес събрахме информацията за реките и язовирите. Ще я подадем на кметовете, а те са длъжни да информират при промяна на нивата на водните обекти. Аз лично съм спокойна за язовир Дяково, тъй като е на много ниско ниво. Останалите язовири също имат свободни кубици, така че не се налага изпускане на вода. Не ми се мисли какво ни чака при снеготопенето обаче”, обясни вр.и.д. областен управител Даниела Годинова.
Все още няма информация за състоянието на високопланинските язовири Калин и Карагьол. Както писахме общините Рила и Кочериново продължават да са на воден режим, заради намалелия приток от водоизточниците.
„Мен ме притеснява, че в двата язовира има над 3 метра сняг и лед”, подчерта Годинова, като уточни, че лично ще разпореди проверка на място.
Кметовете на Кочериново и Рила Иван Минков и Георги Кабзималски обясниха, че за момента няма как да се отмени водния режим в двете общини.
„Правим необходимото да има вода, въпреки намаления дебит от Калин. Виждаме, че пред природата сме безсилни. Затова вместо да се сърдим, че нямаме вода по 5-6 часа на ден, да се молим всички заедно, да не се случват бедствия като в Бисер”, коментира Минков.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети