Щерка на Цар Киро с условна присъда за антики и евангелия от 18 век

DenNews.bg
06.02.2012
размер на текста:

Условна присъда от две години и глоба от 10 000 лв. е наказанието за дъщерята на Цар Киро Събка по обвинението в притежанието и укриване на ценни антични предмети.
Присъдата е постановена от Окръжния съд в Пловдив след сключено споразумение между Рашкова и прокуратурата, информира dnes.bg.
Събка Рашкова се е признала за виновна в това, че в края на април 2009 г. в с. Катуница е открила културни ценности и в продължение на седем дни не е съобщила на властите.
Рашкова е признала още, че за периода от април 2009 г. до септември 2011 г. в с. Катуница е държала археологически обекти, неидентифицирани и регистрирани по съответния ред.
Културните ценности са открити при претърсвания в дома на Рашкова през октомври 2011 година. Намерени са две старопечатни църковни книги - евангелия от 18 и 19 век, 131 монети от римската и византийската епоха, 4 бронзови апликации, които представляват част от украсата на колесници, колан и накити.
Общата стойност на ценностите е 28 527 лв.
От пресцентъра на съда уточняват, че предметите ще бъдат предадени на Археологическия, Историческия и Етнографския музей в Пловдив.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети