„Погребали” на бунище жертви на атентата от 9/11

DenNews.bg
29.02.2012
размер на текста:

10 г. след атентатите от 11 септември в САЩ, дали началото на няколко войни на демокрацията срещу пещерняците, на бял свят излезе грозната истина, че части от тленните останки на загинали са „погребани” на сметище.
Този акт на „уважение” е дело не на терористи, а на военнослужещи на САЩ, става ясно от доклад за работата на военната морга в американската военновъздушна база в Дувър, в щата Делауеър, пише в. "Вашингтон пост".
Захвърлените на сметище тленни останки са на жертви, загинали при атентата срещу Пентагона и от Пенсилвания, където се разби един от четирите похитени на 11 септември 2001 г. самолета, информира dnes.bg.
Миналия ноември същата морга беше критикувана заради лошата й работа по съхранението на тленните останки на убити в Афганистан и Ирак военнослужещи. Тогава се установи, че някои от труповете са били поставени на неправилно място, части от телата са били объркани, а неидентифицираните части от труповете са били изгорени и хвърлени на сметище, което предизвика гнева на роднините на убитите военни.
Тези неидентифицирани тленни останки са били изгорени, поставени в контейнери и запечатани, след което били доставени на подизпълнител, натоварен с третирането на медицински отпадъци, се посочва в доклада на Пентагона.
Вчера министърът на военновъздушните сили Майкъл Донли посочи, че ВВС са готови да понесат отговорността и вината за фактите, констатирани в доклада, и че взимат мерки подобни грешки да не се повтарят.
Белият дом подчерта, че подобно отношение към тленните останки е неприемливо и изрази дълбока загриженост от случилото се, пише БТА.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети