„Рила газ“: Прокуратурата да разследва подизпълнители за източване на средства

Започналата негативна кампания срещу нас от представители на местната власт в ОбС-Дупница е форма на оказване на неправомерен натиск, заявяват от компанията

DenNews.bg
24.02.2012
размер на текста:

Компанията „Рила Газ” излезе с официална позиция във връзка засегнатите фирми и работници в град Дупница. Скандал, който влезе не само в медиите, но и в Общински съвет-Дупница. Публикуваме официалното становище на компанията.
„Рила газ“ изразява силното си възмущение компанията да бъде свързвана с неизплатените от „Балкан Инженеринг 2“ („Б.И.”) суми към фирми-подизпълнители и работници в Дупница. Неведнъж сме заявявали, че „Рила газ“ няма договорни отношения с въпросното дружество и следователно не може да носи отговорност за действията на същото. Отново подчертаваме, че „Рила газ“ е изплатила към главния изпълнител на обекта „ССС Болоня” АД всички суми за извършените дейности по изграждане на газоразпределителната мрежа в града. От проведените многократни преговори между главния изпълнител и подизпълнителите „Б.И.” и „Риф-България Строй” ЕООД („Риф“) става ясно, че „Б.И.” няма желание и намерение да превежда дължимите суми към подизпълнителите.
Главният изпълнител „ССС Болоня“ АД изрази своята готовност да извърши необходимите плащания към фирмите-подизпълнители, след писмено съгласие от страна на „Б. И.“ и „Риф“, придружено от документи, удостоверяващи натрупаните вземания на подизпълнители и доставчици.
Без такова писмено съгласие нито „Рила газ“, нито „ССС Болоня“ АД имат законово и договорно основание да изплатят директно сумите, дължими към подизпълнители и доставчици, за извършените от тях дейности.
Превръщането на „Рила газ” в мишена на негативна кампания няма за цел да защити интереса на работниците и служителите, които са останали без заплащане, а да прикрие истинските виновници за отклоняването на изплатените средства. Считаме, че дружеството е жертва на политически и частни интереси, които правят опит да злепоставят и уронят имиджа на една международна компания с опит и традиции в сферата на газифицирането. Нещо повече, компанията е и един от най-големите чуждестранни инвеститори в Югозападна България. В случая се спекулира с един чувствителен въпрос, свързан с работата и страховете на много хора.
Потвърждаваме своята готовност да окажем подкрепа на институциите в решаване на проблема и настояваме правоохранителните органи на местно и държавно ниво да се самосезират. Смятаме, че в случая има основание да бъде разследвано създаването на финансови схеми за източване на средства и умишлен фалит, извършено от подизпълнители, с които „Рила газ“ няма и не е имало никакви търговски отношения.
Дружеството е уведомило компетентните органи за отправените заплахи, че ще бъдат изкопани вече положените тръби и вложените материали. Започналата негативна кампания срещу нас от представители на местната власт в Общинския съвет- Дупница е форма на оказване на неправомерен натиск, въпреки че в действителност „Рила газ” е тази, която се опитва да защити интересите на засегнатите работници истинските. Затова заявяваме категорично, че няма да подминаваме подобни опити да ни бъде вменена вина, както и да бъдем заплашвани, и че ще сезираме компетентните органи за всеки подобен случай в бъдеще.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети