Кметът на Дупница отчете месечна икономия от 270 хил. лв. и погасяване на 2,5 млн. лв задължения за 100-те дни

Даниела Методиева
23.02.2012
размер на текста:

Месечна икономия от 270 000 лв. и погасяване на 2,5 млн.лв от наследените от предишното управление общо 18 млн. и 14 хил. лв. задължения. Това са резултатите, представени от кмета Методи Чимев и неговия екип от първите 100 дни на управление.
След направените съкращения в администрацията и преразглеждане на гражданските договори, месечно вече се пестят по 100 000 лв, което за година прави 1 млн. и 200 хил. лева, става ясно от отчета. Само от средствата за зимното поддържане, за което в предишния мандат са били заделяни по 150 000 лв, сега са спестени 100 000 лв. и от бюджета на общината са отпуснати едва 50 000 лв. Що се относя парите, отделяни сега за сметосъбиране, те са едва 25 000 лв. месечно при предишни от 100 000 лв., по договора с фирма „Аса Шеле”.
Що се отнася до задълженията на граждани и фирми за данъци и такси, които възлизат на 3 млн. 600 хил. лв., вече са изпратени 556 известия за доброволно плащане, а след изтичането на посочения в тях срок, ще се прибегне и към принудително изпълнение чрез съдия-изпълнител.
Като един от проблемите, наследен от предишното управление, кметът на Дупница и неговия заместник по европроектите Красимир Георгиев отчетоха този с реализирането на проектите. И като пример посочиха пропуските, свързани с авансовите плащания по проекта за обновяване на центъра на града и укрепванена свлачището в с. Червен брег, които са стопирали тяхното реализиране. Като един от най-фрапиращите случаи е посочен този с проекта за енергийна ефективност в училищата, където са били източени 1 млн. 200 хил. лв., които сега ако не бъдат възстановени, има опасност проектът да се провали, а общината да бъде задължена да върне цялата сума в размер на 5 млн. лв. Не беше пропуснат и проектът за завода за отпадъците, заради който сега бе входиран нов за изграждане на регианално депо.
Кметът призна, че все още има проблем със синята зона и обособяването на отделни места за паркиране, но преди да стане това факт, той отбеляза, че първо трябва да бъде направено преафсалтиране.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети