Момиченце проплака в кралския двор на Швеция

DenNews.bg
23.02.2012
размер на текста:

Принцеса Виктория и съпръгът й Даниел малко преди появата на бебчето. Снимка: AP

Момиченце е първото дете на шведската престолонаследничка принцеса Виктория. Бебчето, което е второ по линия за наследяване на трона, се е появило на бял свят тази нощ в университетска болница в предградие на Стокхолм. То тежи 3,28 кг, а ръстът му е 51 см. И бебето, и майка му са добре, информират световните агенции, позовавайки се на съпруга на принцеса Виктория Даниел. Появата на принцесата беше отбелязано с 21 топовни гърмежа.
Принцеса Виктория се омъжи за Даниел, който е неин бивш фитнес инструктор и няма благородническо потекло, през юни 2010 г. Година по-късно, през август, кралският двор обяви, че тя е бременна.
Швеция очакваше с нетърпение цяла нощ съобщението за раждането на детето, след като около полунощ дворецът потвърди, че принцеса Виктория е постъпила в болница. Принц Даниел призна, че е бил "доста нервен" по време на раждането. Той лично е прерязал пъпната връв. Името на момиченцето ще бъде обявено по-късно.
Принцеса Виктория, която е на 34 години, ще наследи на трона баща си крал Карл XVI Густав. Швеция промени конституцията си през 1980 г., три години след раждането на Виктория, за да може първородното дете да наследява престола независимо от пола.
Принцеса Виктория е много популярна сред шведите. Голяма част от тях (59 процента) предпочитат крал Карл XVI Густав, който е на 65 години, да абдикира в нейна полза. Крал Карл XVI Густав е на престола от 1973 г., отбелязва БТА.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети