Първи сме по най-ниска заплата в ЕС

DenNews.bg
21.02.2012
размер на текста:

Работещите в България продължават да са най-нископлатените служители и работници от всички страни в Европейския съюз, това показват данните на Евростат за месец януари.
Със 138 евро минимално възнаграждение страната ни остава последна в общността. Преди нас е Румъния със 162 евро, балтийските републики и Унгария със заплата между 200 и 300 евро. 400 евро е минималното възнаграждение в Чехия, Словакия и Полша.
Най-висока е минималната заплата в Люксембург (1 801 евро през януари 2012 г.). Над 1 000 евро е и минималното възнаграждение във Великобритания, Франция, Белгия, Холандия и Ирландия. Между 500 и 900 евро е минималната заплата в Португалия, Малта, Испания, Словения и Гърция, пише investitor.bg.
България остава последна и след сравнение на минималните възнаграждения в ЕС, като се отчитат различията в цените чрез паритета на покупателната способност при разходите за крайно потребление на домакинствата.
На дъното на класацията отново са Румъния, балтийските държави, както и страните-членки в ЕС от Централна и Източна Европа. В другия край на класацията е Люксембург, следвана от Холандия, Белгия, Франция, Ирландия и Великобритания.
От Евростат посочват, че в държавите с ниски минимални заплати ценовите нива също са по-ниски, което се отразява на покупателната способност.
От друга страна цените в държавите с по-високи възнаграждения са по-високи, затова и минималната заплата, изразена чрез паритета на покупателната способност, всъщност намалява.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети