ЕС склони, спасява Гърция от фалит с нов заем

DenNews.bg
21.02.2012
размер на текста:

Премиерът на Гърция Лукас Пападимос обеща всички обещания срещу заема да бъдат спазени. Снимка: Reuters

Гърция ще получи втори спасителен заем от 130 милиарда евро. За това се договориха финансовите министри от Еврозоната след 12 часа преговори в Брюксел.
Цената на заема обаче включва строго наблюдение над Атина в следващите години и фискална дисциплина.
Това, разбира се, не слага край на проблемите на страната - тепърва предстои да видим дали гръцките политици ще спазят обещанията, поети към “тройката” кредитори, информира bTV.
След зелената светлина за поредния транш от заема за южната ни съседка, стойността на еврото спрямо долара се повиши незабавно на валутните пазари в Азия.
Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) ще финансира втората програма за спасение на Гърция от фалит вместо държавите от Еврозоната, които на двустранни начала кредитираха страната в рамките на първия пакет, съобщи ръководителят на Фонда Клаус Реглинг.
„Втората програма за Гърция в значителна част ще се финансира чрез Европейския фонд за финансова стабилност", уточни той.
Гръцкият премиер Лукас Пападимос заяви тази нощ, че е много доволен от полученото съгласие на еврогрупата за безпрецедентния спасителен план, благодарение на който страната ще избегне фалита, и увери, че обещанията, дадени в замяна на този план, ще бъдат изпълнени след предстоящите предсрочни избори, пише и БГНЕС.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети