Испански ампули ни лекуват с вода, вместо с витамин С

DenNews.bg
20.02.2012
размер на текста:

Ампулите няма да ни убият, но няма и да ни помогнат. Снимка: corbis

В складове и дрогерии са засечени ампули витамин С със съдържание на активното вещество под нормата, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ Йордан Войнов.
Днес започва работа по изтеглянето на ампулите, които предстои да бъдат унищожени. Ампулите са произведени в Испания. Войнов не можа да назове дистрибутора, но каза, че в момента се уточнява количеството им.
Четирите проби, изпратени за анализ в лабораторията в Хамбург, са потвърдили минималното наличие на витамина в ампулите, информира dnes.bg.
"Предвидени са строги санкции за тези, които предлагат такива ампули витамин С. Всички останали, които биха се опитали, да знаят, че БАБХ започва строго да следи в тази посока", каза министърът на земеделието Мирослав Найденов.
"Това вреди на джоба ни, защото плащаме за вода, вреди и на здравето ни, защото ако го приемаме и смятаме, че ни помага, а то да има само плацебо ефект – да си мислим, че е лекарство. Дано се стреснат тези, които предлагат тези продукти, защото който хванем – прошка няма", посочи Найденов.
"Санкциите са изземване и унищожаване на количествата, глобата е няколко хиляди – има разлика дали е за първи или за втори път. Ако е периодично, може да се затвори и съответният обект", уточни той.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети